Мексиканска тарантула отглежда тв оператор от Стара Загора, кръстил я е Кичка

127
Тарантулата на тв оператора Николай Нанов

Шестгодишна мексиканска женска тарантула отглежда в домашни условия старозагорският тв оператор Николай Нанов. Опасното членестоного е достигнало 8 см с крачетата и тепърва ще расте. Паякът пристигнал от София, където дългогодишен любител си имал цяла колония. Храни се с ларви на торни червеи, помещава се в стъклен терариум и собственикът й на всеки два дни сменя водата, защото пришълката имала определени изисквания за влажността. На този етап Николай не смята да я чифтосва, тъй като си има малка дъщеричка, но пък я е кръстил Кичка. Тарантулите достигат до размери на оптичен диск към финала на живота си, при мъжките 10 години, а при женските – 25-30.

Това е вторият отровен паяк, който отглежда майсторът на обектива, първият пристигнал в Стара Загора 3-годишен, но заради изсушаване на въздуха в терариума не успял да смени кожата си и изходът бил летален.

Никой не е в състояние да каже колко са любителите на екзотични животни в Стара Загора. Воденият от РИОСВ регистър не е публичен, но според запознати на пръсти се броели спазилите изискванията на Закона за екологичното разнообразие и съобщавали за странните си домашни любимци. Твърди се, че поне трима имат в жилищата си кобри, анаконди и боа, но избягвали да ги показват. Наскоро пожарникари гониха по улиците на града избягала игуана. Тя бе хваната след многочасово преследване от директора на старозагорския зоопарк доц. д-р Радослав Михайлов, ден по-късно завърналият се от командировка собственик я е прибрал в домашния си зоокът.

Препараторът доц. д-р Евгени Райчев от ТрУ в кабинета си

Почти като легенда се разказва как преди 5-6 години местен бизнесмен, собственик на огромен парк в близост до село Колена, отглеждал ягуар, порасналото животно заминало в неизвестна посока след кончината на стопанина му.

В Града на липите има две големи сбирки на препарирани животни, основно птици. Едната е на Агрономическия факултет при Тракийския университет, за която се грижи най-добрият български майстор на препарирането доц. д-р Евгени Райчев, а втората е притежание на Регионалното управление по горите.

Наскоро университетският учен сподели пред журналисти, че сред клиентите му били руският президент Владимир Путин и доскорошният премиер на Руската федерация Дмитрий Медведев. Първият – с отстрелян в Австрия благороден елен, а вторият – с кафява мечка, гръмната в румънските Карпати. Връзката направил роден турооператор, който организирал ВИП експедиции.

Христо ХРИСТОВ