Международният фестивал на лавандулата в Чирпанско започва утре

417

Международният фестивал на лавандулата в Чирпанско, който ще се проведе от 17 до 19 юни, ще бъде открит утре в 10:30 часа с форум за туризъм и икономика. Организираното от Община Чирпан международното събитие, съвместно с Регионалната асоциация на общините „Тракия“, ще се проведе в комплекс „Мидалидаре“ – с. Могилово. В него участие ще вземат представители от местната власт, браншови организации, търговски камари от Италия, Сърбия, Турция, Израел, посланиците на Индия, Босна и Херцеговина, Виетнам, Беларус, Турция, Сърбия и др.

Форумът ще бъде открит от председателя на Комисията по туризъм в 47-ото Народно събрание Илин Димитров, а ще бъде закрит от министъра на туризма Христо Проданов. Участниците ще бъдат приветствани и от областния управител проф. Наско Василев. Ще има базар на туристическите продукти от общините-участнички, които ще представят своя потенциал пред чуждестранните гости.

Стартът на Международния фестивал на лавандулата ще бъде даден в 17:30 часа с жътва в местността Спасовски кантон на север от Чирпан, където в лилавите полета са разположени арт инсталации и лавандулов бар. Половин час по-рано на площад „Съединение“ в Чирпан ще бъде открит лавандуловият базар на занаятите, фермерите, кулинарията и изкуствата и фотографската изложба „Магията на чирпанската земя“.

В 18:00 часа ще бъде представена постановка на Държавен куклен театър – Стара Загора, а в 19:00 часа ще започне празнично шествие. Тържественото откриване е насрочено за 19:30 часа, участие в което ще вземе Десислава Радева, съпруга на президента на Република България Румен Радев и председател на гражданско сдружение „Живата вода на България“ – патрон на празника. Първият ден от фестивала ще завърши с „Усещане за жена, с полъх на лавандула“ – концерт на симфоничен оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора, по музика на Стинг.

На 18 юни (събота) фестът ще продължи в с. Средно градище, от чийто център в 8:00 часа ще тръгне туристически поход по лавандуловите пътеки, организиран от ТД „Средногорец“.

В 11:00 ще има винени дегустации и посещения на винарни и дестилерии в региона, а час по-късно ще започне „Традиционна и лавандулова кулинария“ – дегустация на гозби от Чирпанския район. От 13 часа следва фолклорен концерт на самодейни формации. За децата са предвидени изложба на домашни любимци „Моето приятелче“ и детски лавандулови забавления.

Концертната програма ще започне в 18:00 часа с концерт на оркестър „Черните мамби“ (Сърбия). В 20 часа следва концерт с участието на Пламен Бонев (Де Ла Бона) и Тони Димитрова с водещ Камен Воденичаров, а в 22:30 часа – Международно техно парти с DJ Таркан.

На третия ден, 19 юни, в Етнографска къща с. Спасово ще се състои премиерата на Катя Зографова „Бележити жени на/за България“. На площад „Съединение“ в Чирпан от 18:00 часа ще има фолклорни надигравания, а от 20:00 часа ще е концертът на оркестър „Канарите“.

В програмата на феста са включени и многобройни съпътстващи събития и атракции. От Община Чирпан канят жителите на Старозагорска област да станат част от лавандуловия празник, който за пръв път тази година се провежда в международен формат.

(СН)