Международен форум за законодателството на ЕС и защита на розовото масло се провежда в Казанлък

388
Участниците във форума

Двудневен международен форум с фокус българското розово масло и етеричните култури събра на една маса всички заинтересовани страни. Министри на правителството на България, членове на Европейския парламент, кметовете на френския Грас и българския Казанлък, служители на Европейската комисия се присъединиха към лидерите на ароматния сектор, за да обсъдят как предстоящите законодателни промени в Европейския съюз ще се отразят на парфюмерийния сектор, докато изследват област с изключителна красота, дълбоко вкоренена в развитието на селските райони и културното наследство на съюза.

В приветствието си към участниците в международната среща кметът на Община Казанлък Галина Стоянова разказа предисторията за готвените промени на европейско ниво: „Научих за подготвяните промени в регламентите на ЕС на първи ноември от кмета на Грас Жером Вио. Обърнах се към Министерство на земеделието за изготвяне на национална позиция. Впоследствие се срещнах с българската еврокомисия и групата на българските депутати от ГЕРБ, с евродепутата Мария Спираки – член на Европейския парламент и докладчик за разглеждането на Регламента за класифициране, етикетиране и опаковане на химикали (CLP) за комисията ENVI. Общински съвет Казанлък изготви декларация и се присъедини към Асоциацията на кметовете на общини, които произвеждат етерично-маслени култури, което инициира кметът на Грас Жером Вио. Вече има изработена национална позиция, изработени и представени са промените към доклада на Европейския парламент за регламент CLP в защита на етеричните масла“, отбеляза Галина Стоянова.

Тя определи провеждащия се в Казанлък форум като голямата крачка към промяна в регламента така, че определението на опасни материали да отпадне от дефиницията МОКС. „Трябва ново определение, като естествените вещества, включващи розово масло да не се разглеждат като вредни в бъдеще. Това ще защити поминъка и ще увеличи работата в отрасъла на европейско ниво“, настоя кметът на Казанлък и припомни, че розовият цвят е идентификационният код на България пред света.

Домакин на събитието е Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК), с организационната подкрепа на Международната парфюмерийна асоциация (IFRA). Заинтересованите страни имат ключова роля при оформянето на предстоящите правила на Европейския съюз, които ще окажат влияние по веригата на ароматите. България е първенец по производство на масла от роза Дамасцена и лавандула и има лидерска роля в глобалната индустрия. Затова са необходими ясни правила с оглед потребностите на производителите на ароматни съставки в цяла Европа.

„Казанлък и Грас са пример за цялата верига на процесите от производството до парфюмерийната индустрия. Такова партньорство може само да се задълбочава“, заяви кметът на Грас Жером Вио, който е придружаван от бившия кмет на френския град – световен център на парфюмерийната индустрия, Жан Пиер Лелю, инициатор на побратимяването между двата града.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова

Участниците във форума коментират и потенциално непредвидените последици, които промените в законодателството на Европейския съюз в областта на химикалите могат да доведат. Всички региони в ЕС, които произвеждат етерични масла, са заинтересовани те да бъдат представени като биологична субстанция, а не като химически елемент. Въпросът се разглежда и като косвен във връзка със „Зелената сделка“. Подобно решение ще засегне пряко малките производители на етерично-маслени култури.

Розопроизводителят Филип Лисичаров, представител на Българската национална асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика, отбеляза, че у нас в този бранш са заети 30 000 души и заяви: „Сигурен съм, че когато влезете днес в розовите градини, няма да търсите молекули, но ще бъдете очаровани от аромата на розовия цвят!“.

Петър Кировски, директор на дирекция „Растениевъдство“ от Министерството на земеделието препотвърди подкрепата на институцията за интересите на българските розопроизводители по темата: „Стоим зад тях и ще продължим да си сътрудничим!“.

(СН)