Медици и пациенти на „Пирогов“ излизат пред Президентството на протест под надслов „Не на терора над болниците“

517

На 22 юли, четвъртък, в 18 часа лекари и сестри от „Пирогов“, както и пациенти на най-голямата спешна болница в страната ще изразят своето недоволство пред сградата на Президентството, съобщиха от здравното заведение.

Протестът ще е под надслов: „Не на терора над болниците“.

Те ще поискат от държавния глава Румен Радев да освободи Стойчо Кацаров от поста министър на здравеопазването заради „близо тримесечния тормоз, на който е подложена цялата система и в частност УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, се казва в съобщението.

„За времето, през което обитава Министерство на здравеопазването, Стойчо Тодоров Кацаров предизвика смут, разделение и огорчение в работещите в системата и объркване, недоверие и страх в обществото“, се казва още в съобщението от болницата.

Според медиците управлението на Кацаров „ще остане в историята с лъжите, които изрече, със съзнателното съдействие за един проблем, чието решение този управител на НЗОК не можа да намери и с отказа да подготви системата за възможната COVID-19 вълна в края на лятото“.

От болницата са категорични, че ще поискат оставката на Кацаров и на управителя на НЗОК. „Оказва се, че с разобличаването на лъжите на Кацаров и с блокирането на ключови булеварди не беше привлечено вниманието на президента Румен Радев. Той ще има един ден да анализира управлението на системата през последните няколко месеца от назначения от него министър и да реши справедливи ли са исканията“, пише още в позицията на „Пирогов“.

„УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е стратегическо за националната сигурност на страната лечебно заведение, а не „системен проблем“. Служителите на болницата продължават да се грижат за своите пациенти в протестен режим. Подкрепяни от своите пациенти и колеги, те ще демонстрират решимост и готовност да се противопоставят на системния терор и в сряда, 21 юли 2021 г., точно в 8 часа пред работно си място“, казват още от болницата.