Медицински колеж – Стара Загора, организира Ден на отворените врати

267

Проф. Дюкенджиев, участвал в създаването на луноход за междупланетна станция, ще представи най-новата специалност на колежа

Медицински колеж при Тракийски университет – Стара Загора, отваря вратите на кабинетите и лабораториите си за новите си специалности в четвъртък, 17 юни, от 10:00 часа.

Най-новата специалност на колежа е „Ортопедичен техник“, която ще бъде представена от проф. Евгени Дюкенджиев – българския учен, който участва в разработването на лунохода за автоматичната междупланетна станция „Луна-29“. Професорът дари на Медицински колеж зала с оборудване на стойност 70 000 лева, разполагаща с протези, ортопедични бионични стелки и други уреди за раздвижване. В залата има дори и рицарска броня – най-древната ортеза, подпомагаща движението на боеца и защитаваща неговото тяло.

В специалността са обединени роботиката, биониката и медицината в помощ на хората с проблеми в двигателния апарат. Бъдещите студенти ще се обучават с уреди и апарати, подарени от Асоциацията по протезиране и ортезиране.

Специалността „Ортопедична техника“ заедно с другата нова за университета – „Медицински оптик“, се изучават три години и са със 100-процентова професионална реализация.

В Деня на отворените врати ще могат да бъдат разгледани залите и лабораториите и на другите специалности на колежа – „Рехабилитатор“, „Медицински лаборант“, „Помощник фармацевт“, „Медицински козметик“.

Откриването на Деня на отворените врати ще се състои в двора на Медицински колеж, на ул. „Армейска“ 9.

(СН)