МВР привика бивши прокурори на разпит

178

Бивши високопоставени прокурори са били привикани на разпит в МВР. Сред тях е някогашният шеф на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов, който в момента е адвокат. Пред Нова телевизия Кокинов е потвърдил, че е бил на разпит. Според него става дума за проверка, разпоредена от вътрешния министър Бойко Рашков, предаде mediapool.

По информация на БНР за разпит е бил извикан и някогашният шеф на националното следствие и зам.-главен прокурор Бойко Найденов. Той напусна държавното обвинение в началото на мандата на Сотир Цацаров. Преди това бе и.д. главен прокурор за няколко месеца.

Сред извиканите за разпит има и следовател, каза пред БНТ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Тази сутрин висши прокурори и следователи са получи телефонни обаждания, с които са призовани да дадат показания по разследване на ГД „Национална полиция“, без да е уточнено какво е разследването“, обясни тя.

Към момента няма официална информация от МВР.

„Тоя цирк не е срещу прокурори и следователи. Целта съм аз. Предполагам, че и мен ще ме викнат седмица преди изборите“, заяви бившия премиер Бойко Борисов на пресконференция на ГЕРБ.

Борисов даде да се разбере, че вероятно става дума за проверка по сигнал за заплаха от 2009 г.. Той бе споменат преди няколко седмици от министърът на МВР Бойко Рашков, който обясни как при него е дошъл човек и му разказал, че бил заплашен, че жена му и децата му няма да разберат дали не ядат неговото месо.