Математическият летен маратон ударно минава през Стара Загора и продължава до Азия

244
Кметът Живко Тодоров с носителите на купи и медали от състезанията в Сингапур и Малайзия

Истинското трасе на успелите млади математици – Стара Загора, Несебър, Сеул и Куала Лумпур, в очакване на поредния старозагорец с шампионска купа по математика очерта Любомир Любенов – организатор на турнира „Математика без граници“ и координатор на българското участие в азиатски математически състезания.

Младите старозагорски математици започват своите изяви на 3 юни, когато в Стара Загора ще се проведе финалът на клуб „Математически таланти“.

Следващите им изяви ще бъдат на 1 юли в Несебър на 10-ия финал на „Математика без граници“ – сред 1000 участници са и 20 ученици от Стара Загора.

В средата на юли в столицата на Южна Корея ще се проведе финалът на World Mathematics Invitational, в който България ще участва за 5-и път.

През август българските участници за 10-и пореден път ще мерят сили в AIMO – Asia International Mathematical Olympiad Open Contest, в столицата на Малайзия – Куала Лумпур.

Старозагорските традиции в състезанията в Азия са много и датират от 2015 г., когато в Сингапур Михаил Михов откри старозагорската сметка от спечелени медали от математическите форуми в Азия, припомня Любомир Любенов.

През 2017 г. в Куала Лумпур старозагорецът Теодор Танков стана шампион на откритото първенство на Азия по математика.

Същата година Мирослав Минчев завоюва сребърната купа в Сингапур. През 2019 г. във Фукуока (Япония) малкото старозагорско момче Йоан Михайлов получи диамантеното отличие, а през 2020 г. Ния Казакова се завърна в родна Стара Загора с вицешампионската купа от AIMO.

На финала на World Mathematics Invitational в Южна Корея в средата на юли, след квалификационно състезание, ще се състезават 13 старозагорски ученици. Сред тях са възпитаници от II ОУ „П. Р. Славейков“, VI ОУ „Свети Никола“, НУ „Димитър Благоев“, ППМГ „Гео Милев“, ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, Монтесори център „Аз детето“.

Йоан Михайлов от ППМГ „Гео Милев“ ще воюва за 3-тия си златен медал, за да стане „Легенда“ на турнира, звание, което получават носителите на три златни медала от този форум.

В началото на август в Куала Лумпур ще се проведе „Азия оупън“ по математика (Asia International Mathematical Olympiad Open Contest). След квалификация право за участие получиха 22-ма старозагорски ученици от II ОУ „П. Р. Славейков“, IV ОУ „Кирил Христов“, VI ОУ „Свети Никола“, НУ „Димитър Благоев“, СУ „Максим Горки“, ППМГ „Гео Милев“, ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

Теодор Танков, шампионът ни от 2017 г., сега студент в Bocconi University в Милано (Италия), сподели:

Теодор Танков – с шампионската купа и звезда от „Азия оупън `2017“

„Да бъдеш част от толкова голям формат на другия край на света е неописуемо приключение, към което винаги се връщаш с чувство за гордост и вълнение. Пожелавам успех на всички участници и максимално да се насладят на това магическо преживяване!“

В Академията по математика започна подготовка на старозагорските финалисти, която ще продължи до юли.

(СН)