Маратонът „Четяща Стара Загора“ ще стартира за 16-и път на 2 април

357

В навечерието на своята 161-годишнина Библиотека „Родина“ ще реализира една от чудесните си пролетни инициативи – Маратона на четенето „Четяща Стара Загора 2021 г.“

16-ото му издание ще стартира на 2 април – Международен ден на детската книга, и ще продължи до края на същия месец. Партньори на „Родина „отново ще бъдат Община Стара Загора и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. Кулминацията на „Четяща Стара Загора“ ще се случи традиционно на 23 април – Световен ден на книгата, когато между 11 и 16 часа ще се проведе Празникът на книгите и четенето. Мястото тази година е на площада пред Община Стара Загора.

„Миналата и тази година са особено трудни за децата и тяхното обучение, затова отново призоваваме техните родители да им предадат своята любов към книгите. Ние, библиотекарите, няма да спрем да ги подкрепяме в общите ни усилия да създадем у децата трайна любов към разгръщането на хартиените страници. Защото с помощта на книгите можем да потънем в също толкова красив и интригуващ свят, в какъвто ни примамват електронните устройства. По всяко време малките старозагорци са добре дошли в нашия Детски отдел на ул. „Българско опълчение“ 69, където на лавиците ще открият най-нашумелите автори с красиви илюстрации между кориците на книжките им“, призовават от Библиотека „Родина“.

16-ото издание на Маратона на четенето апелира и възрастните да се включат с различни видове активности. Всеки горещ застъпник на четенето може да участва индивидуално и във всякакви групи, масови акции и флашмобове. Регламентът за участие е съвсем свободен.

Тази година старозагорци разполагат с още един терен за изява на своята любов към четенето – Музей „Литературна Стара Загора“. „Ако искате да почувствате автентичния поетичен дъх на класиците и да погледнете реликви от техния живот, може да посетите музея или да го припознаете като партньор при организиране на вашата инициатива“, допълват организаторите.

Информация за организираната четяща проява – кога (дата и час), къде, какво (тема), с кого, както и заявки за участие в Празника на книгата, трябва да бъдат изпратени до 1 април на е-mail: lib@rodina-bg.org или като съобщение във фейсбук страницата на библиотеката, както и на GSM: 0886 463 731, 0884 477 915.

(СН)