Малки старозагорски балерини станаха вицесветовни шампиони

289
С танца си "Ноти" малките старозагорски балерини станаха вицесветовни шампиони в Испания

Малките балерини от старозагорската школа „Па де Кре“ са тазгодишните вицешампиони от Dance World Cup-2022, който се проведе в испанския град Сан Себастиан от 24 юни до 2 юли, съобщи основателката на трупата и хореограф Кремена Костова-Гайдарова. В различните конкурсни категории са участвали танцьори от 40 държави, сребърните медали старозагорчетата са завоювали с танца си „Ноти“, а децата от големите групи са попаднали в топ 6 на конкурса.

„При солистите всички се класираха на челни позиции. Жана Дякова и Тереза Донева в огромна конкуренция с няколко десетки свои връстници от целия свят получиха уъркшоп и златни билети за финалите. Тереза е втора и танцува с десетте най-добри на Гранд финала в театър „Виктория“ – една от най-красивите световни сцени, сред невероятна атмосфера и многобройна публика“, развълнувано сподели Гайдарова и припомни, че възпитаничките й участват в състезанието за шеста поредна година, след като спечелиха безапелационно квоти на националните квалификации.

Кремена Костова-Гайдарова (в средата) с възпитаничките си от балетната школа „Па де Кре“

Кремена Костова-Гайдарова благодари на децата и своя екип за голямото постижение, за миговете на радост и гордост, за сълзите от щастие след победата.

„Да представяме България и Стара Загора на Световната купа е голяма чест и отговорност за нас. Да бъдеш редом до най-добрите от най-добрите в света е невероятно усещане. Много полезно за нас като опит, контакти, екипност. С всяка година ние не само затвърждаваме постиженията си да сме в топ 6 в света, но и надграждаме постигнатото с все по-добри резултати. Имахме много трудности, пътят, за да стигнем до световните финали беше много дълъг и изморителен, но заедно се справихме и се представихме отлично. Удовлетворена съм, мотивирана съм да работя с децата, които вложиха много труд, усилия и постоянство!“, коментира художественият ръководител на „Па де Кре“. Родената през 1988 година в Стара Загора Кремена Костова е възпитаничка на Националното музикално училище „Христина Морфова“, завършила е първия випуск по класически балет в класа на примабалерината Алида Бонева.

Стъпването й на професионална сцена е със соловото изпълнение в оперетата „Хубавата Елена“ с режисьор проф. Хачо Бояджиев и хореограф Алида Бонева през 2003 г., веднага след като започва работа като балерина в Държавна опера – Стара Загора. Първата й главна роля през 2006 година е в балета „Шехерезада“. Създава „Па де Кре“ през 2011 година, малко преди това става и преподавател по класически балет в НУМСИ „Христина Морфова“. Малките й възпитаници имат множество самостоятелни изяви и спектакли на голямата сцена, десетки са благотворителните прояви, в които участват.

Христо ДИМИТРОВ