Магията на керамиката ще бъде показана в Музея на розата – Казанлък

316

Уникална изложба е част от програмата на НХА за отбелязването на нейната 125-годишнина

На 20 октомври от 17:30 часа в Музея на розата – Казанлък, ще бъде открита изложбата „Магията на керамиката“, която е част от програмата на Националната художествена академия (НХА) във връзка с отбелязването на нейната 125-годишнина.

На 16 януари 1896 г. Осмото обикновено народно събрание гласува законопроект за откриване на Държавно рисувално училище и приема да утвърди закон за Държавното рисувално училище в София. Месец по-късно княз Фердинанд I утвърждава основаването на новата образователна институция. На 16 октомври 1896 г. Държавното рисувално училище отваря врати. Днес, 125 години по-късно, преминала през всички изпитания на времето, Националната художествена академия продължава да бъде водещ художествен образователен център в страната.

Първият казанлъчанин, възпитаник на учебното заведение, е Иван Енчев-Видю. Той постъпва в него само 5 години след основаването му. В същата 1901 г. той, редом с Петър Топузов, създава Музея за старини и изкуства „Искра“ в Казанлък. Именно тази институция и събираните с плам и вещина колекции ще обособят района като истинско културно средище. Място, което ще даде на страната редица именити художници като Петко Клисуров, Иван Милев, Иван Пенков, Чудомир, Дечко Узунов, Ненко Балкански и др. – всички те възпитаници на Националната художествена академия.

Ваза – фаянс, кобалтова глазура с надглазурна златна декорация. Неизвестен автор
Стомна – фаянс, надглазурна декорация. Музейна сбирка на НХА. Неизвестен автор

Не е случаен и фактът, че тъкмо в Казанлък и до днес едно от водещите учебни заведения е Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“, която са завършили утвърдени творци като Вихрони Попнеделев, Станимир Видев, Зиятин Нуриев, Косьо Минчев, Хубен Черкелов, Георги Тушев, Мариела Гемишева и др., всички те също свързани с Националната художествена академия.

Като част от тази връзка на Казанлък с Националната художествена академия екипът на институцията обединява усилията си с тези на Историческия музей „Искра“ и ХГ – Казанлък, за да отбележат съвместно тази важна за цялостното културно израстване на страната ни годишнина от отварянето на първото професионално художествено учебно заведение.

Бъклица, 1912, фаянс, надглазурна декорация. Автор А. Гаджев
Ваза – фаянс. Неизвестен автор

Подредената в Музея на розата изложба поставя акцент върху една художествена проява, която през последните години е маргинализирана въпреки нейните дълбоки корени в националната художествена традиция – магията на керамиката. В експозицията са представени керамични предмети, дело на преподаватели и възпитаници на Ателието по керамика (дн. катедра „Керамика“) в Националната художествена академия в периода от 1904 г. до края на 40-те години на миналия век. Керамичните произведения са част от една от най-старите колекции в музейната сбирка на висшето учебно заведение – колекция „Керамика“. Включените в изложбата керамични предмети представят в технологично отношение разнообразните декоративни техники (подглазурна и надглазурна декорация върху порцелан и фаянс, глазурна и майоликова декорация на местни червени и светлоизпичащи се локални глини и фино каменинови глини), отразяващи художествените възгледи на основателите и първи преподаватели в специалността – професорите Стефан Димитров и Стоян Райнов. Със своите безспорни художествени качества тези ранни произведения се оказват ключов фактор в развитието на художествената керамика в страната не само през първата половина на ХХ в., а и през следващите няколко десетилетия.

Изложбата се явява логично в Казанлък не само защото показаните в нея керамични разработки се свързват ярко с декоративните пластически търсения на художници като Иван Милев, Иван Пенков, Дечко Узунов и редица други, а и защото тъкмо тук през 70-те години на миналия век се връчва и Националната награда за приложни изкуства на името на Иван Милев.

Организаторите на изложбата в Музея на розата призовават посетителите да спазват наложените пртивоепидемични мерки. „Носете своите предпазни маски и спазвайте физическа дистанция, за да можем да продължим да бъдем заедно в изкуството“, е техният апел.

(СН)

Експонатите са от музейната сбирка на НХА
Снимки: Росен Тошев