Магистрален водопровод спира изграждане на войнишки паметник

207
Идейният проект за войнишкия паметник в казанлъшкото село Ясеново

Наличието на магистрален водопровод на мястото, което е определено от казанлъшките общински съветници, спира изграждането на мемориал в памет на загиналите за България жители на село Ясеново, оплака се инициаторът за паметния знак Христо Ангелов.

Той припомня, че над 300 души са подкрепили преди време идеята и през 2019 година е бил създаден инициативен комитет, който стъпка по стъпка е извървял трънливия път за съгласуване с институциите с надеждата мемориалният знак да бъде открит за 100-годишнината от Ньойския договор.

С дарения и благотворителни инициативи са събрани част от средствата и е започнала работа по строителството, но на определеното от Общински съвет Казанлък място се е оказало, че преминава магистрален водопровод, това е наложило преработване на проекта и преместването му.

Сега отново Общинският съвет трябва да гласува дали ще даде позволение да се строи.

По събраните до момента данни става ясно, че 56 са загиналите жители на Ясеново по фронтовете на войните през миналия ХХ век. Преровена била наличната документация във фондовете на Държавния военноисторически архив, за това помогнал и директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, който лично дарил за идеята 600 лв. Проектът е дело на художника Иван Гайдаров, включили се архитектите Виолета и Иван Бакунини, разказва още Христо Ангелов. По предварителни пресмятания за реализацията на идеята са били потребни около 48 000 лв., сумата се оказала непосилна и това наложило съществени промени, като наместо мрамор е използвана неръждаема стомана и бутобетон.

Скулптурната композиция вече е готова, тя изразява недописаното войнишко писмо до майката, прекършеното перо, последната капка мастило, протегнатите към Бог майчини ръце, зловещия смъртоносен куршум, бойните щикове на защитниците на Родината. На 3 плочи ще бъдат изписани имената на героите.

Кога съветниците в Казанлък ще вземат ново решение за място не е ясно, инж. Христо Ангелов все още се надява за тазгодишния Архангеловден сагата да приключи и съселяните му най-после да могат да поднесат цветя на признателност пред обелиска.

Христо ХРИСТОВ