„Любима“ на миньори и енергетици зам.-министърка обещала съдействие за изграждане на индустриални зони във въглищните региони

2605
Участници в срещата в МРРБ

Днес от пресцентъра на Областна администрация съобщиха подробности от провелата се на 22 март среща в МРРБ на кметовете от област Стара Загора и областния управител Ива Радева със зам.-министрите на ведомството Ангелина Бонева и Николай Найденов, на която е бил обсъден етапът на инвестициите в развитието на засегнатите от прехода региони.

По време на срещата кметовете са настояли за ясен и прозрачен начин на разпределение и оползотворяване на средствата по Фонда за справедлив преход, по възможност с прякото участие на общините и в синхрон с принципите на местното самоуправление и партньорското участие.

Зам.-министър Найденов е поел ангажимент да съдейства по въпроси за транспортната свързаност и качественото устройствено планиране във връзка с предстоящите проекти на местно ниво.

Зам.-министър Ангелина Бонева е припомнила, че МРРБ е водеща институция по отношение на интегрираните инвестиции и тези, свързани със Зеления пакт на ЕС. Тя е уверила, че „министерството и конкретно екипът на Управляващия орган на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. ще работи активно по стратегическия приоритет от териториалните планове на трите засегнати региона, насочен към процедурата за изграждане на индустриални зони“.

Областният управител на Стара Загора Ива Радева е обяснила актуалния статус на създаването на под-комитет за справедлив преход на местно ниво, който да е гарант за местното навременно участие в процесите на вземане на конкретни решения.

Участниците в срещата обсъдили и въпроси, свързани с подкрепата за работната сила във въглищните региони. От страна на КРИБ – Стара Загора, чийто представител също се включил в нея, са били очертани нуждите на работодателите и подходите за привличане на нови стратегически инвеститори.

Медията ни припомня, че срещата в МРРБ беше провокирана от кметовете на област Стара Загора, които на 18 март дадоха съвместен брифинг в присъствието на областния управител, на който категорично се обявиха срещу разпределението на средствата в изготвената от чиновници на министерството Индикативна програма за зелен преход, които са половината от парите, които ще бъдат получи по т.нар. европейска Зелена сделка. Тогава кметовете обявиха, че искат реални проекти, реални създадени работни места, предпоставки за което са изграждането на индустриални зони, а не просто едни средства да бъдат разпределени към частния сектор без ясни критерии и гаранции, че въпросните работни места ще бъдат създадени.

Припомняме също, че заради Териториалните планове за справедлив преход Ангелина Бонева се оказа „любимият“ министър на миньорите и енергетиците от „Марица изток“, които на два пъти я изгониха – веднъж от станцията на Мините на Старозагорските бани, втори път от Раднево.

Дали обещаното по време на срещата от зам.-министър Ангелина Бонева ще се случи е трудно да се гадае, тъй като предстоят нови избори.

А до сформирането на ново правителство кметовете на Стара Загора, Раднево и Гълъбово нямат полезен ход въпреки отправените през годините им апели за плавен преход, без сътресения, който да включва продължаване работата на комплекс „Марица изток“ в близките 5-7 години паралелно с алтернативи за създаването на реални работни места. А не наливането на стотици милиони по Териториалните планове и Плана за възстановяване и устойчивост в частни фирми, близки до властта, без никаква гаранция, че те ще създадат устойчива заетост.

(СН)