Любен Чаталов пред медиите в Стара Загора: Няма надежда за българската култура. Сега всичко се прави набързо, за да се вземат едни пари

1250
Любен Чаталов засади 10-о дръвче на Алеята на златните липи в Стара Загора и откри звездната си плоча

С категорично НЕ отговори на въпроса на „Старозагорски новини“ любимецът на няколко поколения актьорът и настоящ носител на специалната награда на „Златната липа“ за принос в киното Любен Чаталов има ли надежда за културата след случилото се в държавата през последните години и понастоящем.

След категоричното си НЕ той уточни защо: „Аз не виждам никакви мерки, които се вземат за културата в държавата. Всеки с нокти и зъби се бори за създаване на нещо“.

Любен Чаталов цитира крилатата фраза на героя на Илф и Петров – Остап Бендер, че „проблемът на давещите се е в ръцете на самите давещи се“. „Така го виждам аз, но и то се вижда и от всички. За съжаление всичко се прави набързо, за да се вземат едни пари. Я го запомним, я не. Въпросът е да се вземат парите… Но да се върши нещо бързо, винаги е за сметка на качеството“, отбеляза любимият на поколения актьор, визирайки новите български филмови продукции.

Тази година на юбилейното издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора той беше удостоен със специалната награда за цялостен принос в киното. А наградата си той определи като една от най-красивите и стойностни в живота му.

На брифинга си в Стара Загора актьорът с над 100 роли в киното и телевизията призна, че на младини е попаднал съвсем случайно в актьорската професия. По онова време Любен Чаталов учел за озеленител и изобщо нямал идея да се захване с актьорско майсторство. Съдбата обаче имала друго предвид както за него, така и за другото голямо име от 80-те години на българското кино – Иван Иванов (героят от „Всичко е любов“). Любен и Иван започнали работа в метеорологичната служба на летището. Там обаче работел и техният приятел Слави, който няколко години кандидатствал във ВИТИЗ, но все не го приемали. От слушане на репетициите му Иван Иванов и Любен Чаталов наизустили всички етюди. Накрая Слави ги навил да кандидатстват заедно с него, на шега. Минали първи кръг, минали втори, трети, четвърти кръг и все чакали да ги скъсат. „Все успокоявах Иван, че накрая ще видят, че за нищо не ставаме, и ще ни пуснат да си ходим“. Те обаче се оказало, че са приети във ВИТИЗ. „Останахме да следваме, защото преценихме, че е по-добре да си студент, отколкото да работиш. Все щяха да видят, че за нищо не ставаме и да ни изгонят. Във втори курс обаче Иван Иванов засне „Всичко е любов“, аз пък заснех „Игра на любов“ и като тръгна… чак до днес“, сподели Любен Чаталов.

Актьорът по време на брифинга в Стара Загора

Той разкри, че с приятеля си от младежките години Иван Иванов е свързан и до днес. Иван се е оттеглил да живее в село край Панагюрище, а Любен Чаталов – на около 30 километра от него, в село Мирково, където живее и твори щастливо с поетесата от Добрич Камелия Кондова.

Любен Чаталов продължава да се снима и днес и прави незабравими роли в съвременни филми като „Като за последно“ (2021), „Чичо Коледа“ (2022) и други. Той е сред любимите актьори на режисьора Анри Кулев, който няма филм, в който да не му е поверил роля. В Стара Загора Кулев отправи специален поздрав към Любен Чаталов, като го определи като един от най-великите актьори на България.

В неделя Любен Чаталов посади свое липово дърво на Алеята на златните липи в Стара Загора и откри звездна плоча със своето име. И обеща да идва редовно в Града на липите, за да се грижи за своето дърво.

(СН)