Ловец претърпя няколко операции в старозагорска болница след среща с мечка

242

47-годишен редовен ловец от Казанлък се озова в старозагорска болница след злощастна среща с мечка в Балкана над павелбанското село Търничени.

Инцидентът е станал около обяд в неделя, докато въоръженият с карабина мъж е дебнел на пусия появата на подгонени от колегите му диви прасета. Внезапно, само на около метър-два от дулото на пушката му, в мъглата се появила огромна мечка, която се изправила на задни лапи и го съборила върху шумата.

Срещата продължила не повече от минута, минута и половина, при което звярът нахапал рамото, слабините и бедрата на жертвата си, зъбите му минали на сантиметър от бедрената артерия. След кръвожадното нападение мечката поела по пътеката във вътрешността на гората.

Въпреки болките пострадалият ловец успял да набере от мобилния си телефон 112 и да съобщи за случилото се, след което позвънил и на организатора на ловния излет.

Час по-късно пострадалият е бил извозен първоначално до ЦСМП – Казанлък, а от там по спешност в старозагорска болница, където му направили няколко операции за зашиване на раните. Според лекарите на този етап нямало някаква пряка опасност за живота на ловеца, който макар и бавно започвал да се възстановява.

От ЛРД „Сокол“ в Казанлък, където членува жертвата, не крият, че това е пореден случай мечка да излезе срещу ловци в региона. На няколко пъти били отправяни искания за отстрела, но така и не получили разрешение.

Кметът на Търничени Ахмед Ходжа припомни, че преди 3-4 години е имало идентичен случай на нахапан от мечка ловец в землището, тогава обаче разрешили отстрела на хищника. Колеги на пострадалия смятат, че животното е било подплашено от лая на кучетата. Заради топлото за сезона време мечките в Балкана още не били заспали.

Петър ХРИСТОВ