Липсващи експерти бавят брадясващо дело за убийството на Боньо Фаса

1985
Мария Гиздева (в средата) се явява редовно на заседанията, но отказва разговори с представителите на медиите

За пореден път отсъствието на експерти отложи решаването на дело за убийство с вече 5-годишна давност в Стара Загора. Насроченото за 26 октомври заседание в Старозагорския окръжен съд за смъртта на криминално проявения 62-годишен Богдан Динев с подсъдима Мария Гиздева е прехвърлено за 16 ноември. Съобщението за поредното отлагане е настигнало страните по делото буквално на път за залата. Точно 63 месеца са изминали от 25 юли 2016-а година, когато в дома си на улица „Чая“ 44 жертвата издъхва в резултат на масивен кръвоизлив следствие прободна рана в бедрената артерия. Денонощие по-късно, придружавана от адвокат, извършителката, тогава ученичка в местната Търговска гимназия, се предава в полицията, като заявява, че е посегнала на домакина в опит да се защити от похотливите му щения. Междувременно криминалистите установяват, че от банковата карта на Динев са направени 6 безуспешни опити да бъдат теглени пари. Първоначалната мярка „задържане под стража“, наложена с постановление на наблюдаващия прокурор, е заменена с „парична гаранция“ в размер едва на 500 лв. В социалните мрежи започва масирана акция за оневиняване на тийнейджърката, която тогава току-що е била навършила пълнолетие. Изтъква се основно, че не домакинът, известен с прозвището Боньо Фаса, а Гиздева е потенциалната жертва, която нямала друг начин да се защити от мераците му. Разследването се проточи 30 месеца, докато в крайна сметка Гиздева бе обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост чрез нанасяне на тежка телесна повреда и за 6 опита да изтегли неправомерно спестявания на Богдан Динев чрез използване на открадната дебитна карта. Първото заседание беше на 22 февруари 2019-а, по искане на Гиздева то се гледа при закрити врати. На него защитниците на обвиняемата поискаха отвод на прокурора заради „замесване“ на клиентката им в кражба от учебното заведение преди година, но получиха отказ.

Мария Гиздева от различни заседания през годините

Адвокатите категорично отричат Мария да е теглила пари от пластиката на жертвата. През годините делото на няколко пъти „зацикля“ по различни причини, разпитани са били над 40 свидетели, изготвени са множество експертизи, в това число и съдебно-психиатрична, чиято цел е била да изясни дали извършителката е била вменяема към момента на престъплението. Подсъдимата, която успя междувременно да се дипломира, се явява редовно на заседанията, но категорично отказва да разговаря с представители на медиите.

В самото начало на процеса тя твърдеше, че била „подмамена“ от далеч по-възрастния от нея мъж да отиде в дома му под претекст, че искал да й покаже снимки на дъщеря си Изабела, с която от години били разделени. Дъщерята на Динев е конституирана като граждански ищец, но на този етап все още няма заявена финансова претенция, установи репортерска проверка за случващото се по НОХД 464/2018. Дали ще има заседание на 16 ноември никой не се наема да прогнозира, страните по делото припомнят, че предходното заседание от 15 юли е било отложено пак за липсващи експерти.

Христо ХРИСТОВ