Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ: Задача No 1 е да спрем прогресивното обедняване на хората и държавата

826
13 гълъба, колкото е номерът на ДПС в бюлетината за изборите на 2 април, бяха пуснати на свобода от председателя на партията Мустафа Карадайъ пред Дома на културата "Арсенал" в Казанлък

В Казанлък ДПС даде заявка да бъде част от бъдещото редовно правителство, което да извади България от кризите

„Задача No 1 е да спрем прогресивното обедняване на хората и на държавата. Време е за разум, време е за отговорност, време е за диалог, време е за решаване на проблемите на хората. Време е дневният ред на хората да стане дневен ред на Народното събрание.“ Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в Казанлък, където в събота по стар български обичай с хляб и сол беше посрещнат централният предизборен лъч на партията. Преди да влезе в залата на Дома на културата „Арсенал“, Мустафа Карадайъ пусна на свобода 13 гълъба – колкото е номерът на бюлетината на ДПС в предстоящите избори за парламент на 2 април – No 13.

Залата се оказа тясна, за да побере всички привърженици на партията, дошли от различни краища на областта, за да чуят на живо лидера си, евродепутатите Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели и бившият социален министър Хасан Адемов и да подкрепят кандидатите за народни представители на ДПС от Старозагорски избирателен район начело с водача на листата Халил Летифов. По традиция срещата започна със ставане на крака и изслушване на химните на България и на Европейския съюз.

„Проблемите няма да бъдат решени нито с арогантност, нито с омраза, нито с противопоставяне, нито с разделителни линии.

Това е нещото, което трябва да променим, затова и мотото ни е такова – подходящо за времето: „Разум, отговорност, диалог“.

Лидерът на партията беше категоричен, че задача No 1 е спиране на прогресивното обедняване на хората и на държавата

Разум ни трябва да направим оценка на параметрите на икономическата, социалната и политическата ситуация, в която се намираме, и да намерим разумния изход. С лъжа не става, с омраза не става, с разум става. Трябва ни и отговорност – лична и колективна, за съдбата и бъдещето на нашата родина България. Нужен ни е и истински диалог за решаване на актуалните проблеми на хората и на държавата“, заяви Мустафа Карадайъ, припомняйки, че диалогът е в основата на правене на политика на ДПС.

„Минахме през много градове, но навсякъде ни казват едно и също, че основният проблем на хората е прогресивното обедняване, инфлацията, нарастващите цени. Затова задача на задачите ни е да спрем обедняването“, подчерта лидерът на ДПС и допълни: „Но освен че всички ние обедняваме, обедня и държавата. Дългът на страната ни към настоящия момент е над 40 милиарда лева, който ще плащат и внуците на внуците ни“.

По думите му по време на управлението на ДПС през периода 2001 – 2009 година България е стопила външния си дълг от 17.5 млрд. лв. на 1.5 млрд. лв., в края на 2020 г., след едноличното управление на Борисов, дългът е нараснал на 21 милиарда лева. „След това дойдоха хора – едни им казват шмекери, други – шарлатани, и се самонарекоха „умни и красиви“, били промяната. От лошо по-лошо, видяхме резултата. Сега мотото им е „Има как“. Да, има как, но се оказа, че не знаят как, защото сега дългът е над 40 милиарда“, отбеляза Карадайъ.

Лидерът на ДПС беше категоричен, че изходът от ситуацията не е налагането на таван на цените, а чрез инвестиции. „По Стратегическия план за земеделието, Плана за възстановяване и устойчивост и Оперативните програми от ЕС са осигурени 60 милиарда инвестиции в българската икономика, само че реализацията до момента е 0 лева. Времето си тече, инвестиции няма. А без инвестиции няма как да преборим бедността. Време е за разум, отговорност, диалог. Време е за решаване на проблемите на хората, а за да стане това ДПС трябва да участва в мнозинството в НС, което да излъчи редовно правителство и дневният ред на правителството да е дневният ред на хората“, подчерта Карадайъ.

По време на срещата той благодари на всички българи, включили се в дарителската кампания, организирана от ДПС за пострадалото население от опустошителните земетресения в Турция и Сирия.

Водачът на листата за Старозагорски избирателен район и зам.-председател на партията Халил Летифов обяви, че без ДПС политическата криза у нас няма да бъде решена

Зам.-председателят и водач на старозагорската листа Халил Летифов посочи, че ДПС има нелеката задача да направи „промяна на Промяната“. „Защото крехката демокрация, която сме създали, правата и свободите на българските граждани, които сме постигнали през всички тези години, трябва да се отстояват всеки ден. Всички очакват от нас ДПС да е разумната сила и да проведе диалога, който да реши политическата криза, която пречи да се решат останалите кризи. Ние ясно заявяваме, че ДПС е част от решението на проблемите, че без участието на ДПС проблемът с политическата криза не може да бъде решен, без участието на дпС не може да се намери и устойчиво решение на останалите кризи. Експериментите в политиката имат цена. Тази цена я плащаме всички ние. Експериментите в политиката водят до нови експерименти за сметка на сигурността на българските граждани. Решение на кризите минава през ДПС и новото НС“, посочи Летифов.

Евродепутатът Атидже Алиева-Вели постави акцент върху проблемите на земеделските производители. „Няма как да не говоря за земеделие в Долината на розите. Искам да успокоя розопроизводителите, че Брюксел и ЕК не искат да забранят розовото масло. ЕК предлага нови изисквания, но ние в диалог с комисията се надяваме да намерим разумното решение, което да е в полза на българското земеделие и в частност на розопроизводителите“, отбеляза тя.

Препълнената зала

„Трябва да излезем от безвремието. Някой направи Плана за възстановяване и устойчивост, в който има някакви мегапроекти, които не ни засягат изобщо, но помощ за малкия бизнес няма“, отбеляза евродепутат Искра Михайлова. „Полша, която произвежда ел. енергия от въглища, много повече от нас намери формулата, събра всичките – синдикатите, енергийните дружества, собствениците на мините, правителство. И направи програма до 2050 г. Защото никой от ЕС, кой каквото ще да ви казва, не иска да се затварят минни производства сега. Перспективата е много надалеч. Но вместо ние да си свършим работата, да препишем от Полша, ако не можем да се сетим, сами изгубихме 2 години. Задачи на бъдещото правителство е да прекрати това безвремие, да използваме Плана, защото той ще свърши през 2024 година и няма да можем да ползваме тези пари. Но съм сигурна, че излизането от това безвремие няма как да се случи без участието на ДПС в управлението“, категорична бе евродепутат Искра Михайлова.

Послание за „Разум, отговорност и диалог“ отправиха от Казанлък представителите на централния предизборен лъч, кандидат-депутатите от Старозагорски избирателен район и техните поддръжни

В залата се чуха и посланията на дамите от старозагорската листа. „Видяхме какво се случи, когато липсва разум, отговорност и диалог. Ние винаги сме се старали да бъдем сред нашите избиратели и да помагаме с каквото можем, но за да сме по-полезни, трябва да бъдем във властта“, убедена е втората в листата Дженал Ниази Топалова.

Кандидатите за народни представители на ДПС бяха аплодирани дълго, а лидерът Мустафа Карадайъ получи като подарък от водача на листата Халил Летифов портрет на почетния председател на партията – Ахмед Доган, нарисуван от чирпански художник.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!