Лидерът на АБВ предрече клинична смърт за комплекс „Марица изток“

4858
Румен Петков по време на брифинга си днес

ТЕЦ „Марица изток 2“ ще бъде затворена на 1 юли, съобщи на брифинг днес в столицата Румен Петков

ТЕЦ „Марица изток 2“ ще бъде затворена на 1 юли. Това прогнозира пред медиите днес председателят на ПП АБВ Румен Петков, като се позова на експертен анализ. Той посочи, че държавното предприятие произвежда около 3 млн. мегавата годишно, за сравнение преди 3 г. произвеждаше 10-11 млн. „Поради огромните загуби и повишаването на цените на въглеродните емисии производството изкуствено е свито на 3 млн., защото държавата не може да издържи“, обясни Петков и добави, че въглищната ни енергетика е в състояние на клинична смърт.

„Ситуацията във въглищните централи в държавата е катастрофална. Цената на вредните емисии въглероден диоксид достигна 49 евро на тон. Държавната „Марица 2“ излъчва 1.3 – 1.4 тона на мегават. При 50 евро на тон – 65 евро на мегават са вредните емисии. Преките разходи за въглища и заплати на „Марица 2“ са 68 лв. на мегават, а за емисиите са 100 лв. на мегават. Тоест себестойността на мегавата е 170 лв. при борсова цена 100-110 лв., значи държавната „Марица 2″ на мегават губи 60-70 лв.“, коментира Румен Петков. И допълни, че 18 млн. мегавата в електропреносната ни мрежа влизат от въглищните централи, като 15 млн. от тях се произвеждат в ТЕЦ-овете на „Марица изток“.

„Поради престъпния договор, който подписа Иван Костов, продавайки двете централи на нашите братя американци, ние плащаме техните вредни емисии, ние, българските граждани, ги плащаме от Фонда за енергийна сигурност. Договор, подписан със знанието на тогавашната Служба за сигурност, ръководител на която беше господин Атанас Атанасов. Тази година ще бъдат платени 500 млн. евро на двете американски централи. За да си платят вредните емисии, защото Костов така е подписал договора. Като добавим и „Марица 2″ с нейните 150 млн., общо ще платим 650 млн. евро за вредните емисии“, допълни той. „От 10 години аз, от 5 г. АБВ обяснява, че при „Марица 1“ и „Марица 3“ има държавна помощ. По идеята „Марица“ 1, 2 и 3 да минат на газ, за да бъде заместен въглищният източник с газ, ще са ни необходими 4 млрд. кубически метра газ. Откъде ще се вземе? Няма откъде България да вкара 1 кубик, не 4 млрд. кубика.“

„Поради неоспоримия факт, че въглищната енергетика на България е в състояние на клинична смърт, изводът е един – незабавни действия по изграждане на 4 атомни реактора“, заяви Румен Петков. И прогнозира, че още от 2 юли държавата е възможно да мине на режим „благодарение на престъпното отношение към българската енергетика“.

Б.Р. Медията ни публикува дословно получената информация от пресцентъра на АБВ въпреки резервите ни, че цитираните данни са достоверни. Направихме го обаче с цел да бием тревога, че в момента, когато в България се прави служебно правителство, в ЕП стартират процедури по европейската „Зелена сделка“. И към настоящето не е ясно кой ще защитава интересите на България и комплекс „Марица изток“, още повече че излъченият от президента Румен Радев служебен министър на енергетиката е специалист в електроразпределителните дружества и вероятно е виждал стожера на българската енергетика само на снимка.

Йовка НИКОЛОВА