Лекарският съюз разтревожен от решението на съда в Сливен за ваксините

75

БЛС е силно обезпокоен от решението на Сливенския административен съд, че спирането на неваксинирано дете от градина е дискриминация. Това стана ясно от позицията на организацията, изпратена до медиите, предаде news.bg.

Според тях това съдебно решение е прецедент и на Балканите, и в страните от Западна Европа.

Съсловната организация смята, че решението противоречи на редица международни актове, поставя в риск общественото здраве и дава превес на личния пред обществения интерес.

Според БЛС е налице и сериозна опасност решението не само да послужи като мотив за завеждането на още дела, но и да създаде сериозни предпоставки за засилването на антиваксарските нагласи у нас и увеличаване броя на неимунизираните деца в страната.

Те са мнение, че това води и до увеличаване риска от появата на епидемии от инфекциозни заболявания като епидемията от морбили тази година. От януари 2019 г. до април Националният център по заразни и паразитни болести е регистрирал 389 случая на морбили, които до ноември вече са над 1000. За същия период през 2018 г. случаите са били 4, а през цялата година – 13. Разпространението на морбили у нас бе ограничено чрез спешната имунопрофилактика на рисковия контингент проведена от личните лекари.

От лекарския съюз уточняват, че в Наредба ╒ 3 за здравните изисквания към детските градини ясно и точно е описан редът, по който се приемат деца в детските градини. Това става въз основа на писмено заявление, подадено от родителите. Към заявлението се прилагат и данни от личния лекар, че на детето са извършени задължителните имунизации.

В тази връзка БЛС подкрепя действията на Министерството на здравеопазването  по обжалването на решението на Сливенския административен съд пред Върховния административен съд.

News.bg припомня, че решението за ваксините в съда в Сливен е взето без експертиза.