ЛЕВИЦАТА поиска оставката на главния прокурор и заместниците му

222
Участниците в брифинга на ЛЕВИЦАТА

Мая Манолова: Като в мафиотски трилър сме, трябва спешен избор на нови членове на ВСС

С призив за оставката както на Иван Гешев, така и на Борислав Сарафов, Ясен Тодоров и заместниците на главния прокурор излязоха днес от коалиция ЛЕВИЦАТА. Според Татяна Дончева те не разполагат с капацитет да овладеят системата, а до сегашната кризисна ситуация се е стигнало след грубо кадруване на ГЕРБ и ДПС в системата.

По време на брифинг на новото ляво обединение по темата Мая Манолова заяви, че е ключово важно да бъде попълнена парламентарната квота във ВСС и инспектората на ВСС. Тя предупреди, че ако изборът на членове на ВСС се проведе, както и досегашните, е ясно, че резултатът ще е същият. Затова от ЛЕВИЦАТА предлагат предложенията за членове на ВСС да бъдат направени от авторитетите в правото, академичната общност, съсловните организации, правозащитници. Те призоваха да се отвори парламентът, правната комисия именно за тези авторитети и те да предложат новите членове на ВСС. А депутатите в спешен порядък да осигурят мнозинство, което да избере тези членове и да спрат да лъжат избирателите си.

„През последните дни сме като в мафиотски трилър. Две групировки се бият помежду си по заповед на партийни вождове. Все по-ясно е от всеки друг път, че партийни централи ръководят, кадруват, управляват цялата съдебна система. Кризата от прокуратурата преминава и в другите институции. Става ясно, че институциите и държавата се нуждаят не просто от изчегъртване, а от тонове белина, които да почистят институциите“, отбеляза Мая Манолова.

Според нея на този фон заявките на ПП-ДБ, че ще търсят мнозинство за промени в Конституцията, са фантасмагории. Те не могат да съберат мнозинство за правителство, какво остава за адекватни и смислени промени в Конституцията и съдебна реформа, смятат от ЛЕВИЦАТА.

Мая Манолова предупреди, че до преди пресконференцията на Гешев няколко партии в парламента са били постигнали договорка и ако не е това изявление, сега „щяхме да имаме хартиената коалиция или коалицията Магнитски в едно правителство, което да бетонира пътя на мафията в държавата. Слава Богу, това не се случи“, заяви Манолова.

По думите й сега е критично важно това Народно събрание да оправдае съществуването си и да опита да изтрие позора от първия месец бездействие. Според Манолова партиите нямат нито способността, нито желанието да направят правителство. Напротив – страх ги е.

При положение че няма да има правителство, според ЛЕВИЦАТА най-важните задачи, които парламентът не може да отлага, са изборът на членове на ВСС, приемането на бюджет и най-неотложните закони от Плана за възстановяване и устойчивост. Мая Манолова посочи, че и тази седмица само една комисия е включила в заседанието си разглеждането на бюджета – тази за българите в чужбина.

Румен Петков разкритикува как парламентът ще прави реформи и ще приема промени в Конституцията с неопитен човек начело на правната комисия като Стою Стоев. Той посочи, че след „Наско – културата“ в Министерството на културата сега ще имаме „Стою – правото“ в Народното събрание. Петков иронично предложи под надписа „Съединението прави силата“ на фасадата на парламента да се запише „Стою прави правото“.

(СН)