Лауреати от конкурс за математика и физика гостуваха на проф. Минко Балкански в Нормандия

148
Любомир Любенов, Васил Николов - лауреат, Кристиан Минчев - лауреат, проф. Минко Балкански, Евгени Кайраков, Н.пр. Ангел Чолаков и Ваня Димова - член на УС на фондацията

Трима български ученици – лауреати на 26-ия конкурс по математика и физика, организиран от Фондация „Миню Балкански“, посетиха Париж в навечерието на новата учебна година и получиха своите награди лично от проф. Минко Балкански в посолството на България в Париж. Те са били аплодирани от българския посланик в Париж Н.Пр. Ангел Чолаков, от бивши лауреати на конкурса и от българи, живеещи и работещи във френската столица.

Тримата български младежи са живели една седмица в дома на на френската благородничка Ан дьо Колбер-Христофоров и Боян Христофоров. Преди отпътуването те са посетили и имението на проф. Минко Балкански във Фурж, Северна Нормандия.

В имението на проф. Балкански

Дълги години в имението кипи живот – тук се събират талантливите ученици на професора – българи и чужденци. „Нашите ученици стават професори, научни дейци, но са постоянно с нас. С тях създадохме училищата в България. Ние имаме 105 лауреати на конкурса „Минко Балкански“, много от тях днес са надминали мен, учителя си, и са станали големи, големи хора. А има ли по-голяма радост за учителя от това, учениците му да го надминат“, споделя с гордост професорът.

В имението на проф. Балкански се четат докторски работи, а през лятото сътрудниците му съчетават почивката си с облагородяването на огромния и красив парк.

Щастието да се докоснат до магията във Фурж ще имат и следващите лауреати от предстоящия 27-и конкурс по математика и физика на Фондация „Миню Балкански“.

(СН)