Курортна община дири „със свещ“ джипи

2750

„От година и повече дирим, както се казва „със свещ в ръка“ мераклии, които да поемат практиката на лични лекари в селата Манолово и Горно Сахране.

Идваха неколцина, огледаха се и повече не стъпиха…“, коментира председателят на общинския съвет в курортната община Павел баня и бивш народен представител Шендоан Халит.

Сходен е проблемът и в село Търничане, уточнява зам.-кметът на общината Йорданка Енева, като обяснява, че за сравнително кратко време са починали трима лекари и един фелдшер, които са обслужвали практиките в региона и се е отворила „дупка“.

Въпреки твърденията, че личните лекари печелят добри пари, мераклии да се захванат с пациентите по селата се броят на пръсти, смята и директорът на РЗОК – Стара Загора д-р Славка Йорданова.

В момента, при сключени 211 договора под въпрос е обслужването на общинския център Гурково, където населението от близо 3 000 души разчита само на един семеен лекар.

„Под всякаква критика е ситуацията в изцяло селската община Опан!“, коментира кметът Генчо Колев. По думите му, почти абсурдно звучало 90-годишна старица да пътува с автобус 30 и повече километра до Опан, само за да завери здравната си книжка или да бъде прегледана.

Още по-тежък бил проблемът с липсата на аптека. Въпреки многобройните разговори с представители на гилдията и готовността да бъде предоставено помещение на символична цена, търговците на медикаменти не са проявили никакъв интерес. Така близо 3 000 души от 8 селища за кутийка аспирин трябва да отидат до Стара Загора или Димитровград.

За наличието на проблем признава и председателят на старозагорската колегия на БЛС д-р Георги Бакоев, който е втори мандат шеф на сдружението на общопрактикуващите лекари. Докато ситуацията в областния град била сравнително спокойна (организирани са два денонощни кабинета), не така стоели нещата в малките общини с повече на брой и отдалечени села.

Няма изискване във всяко село да има лекар и лекарски кабинет, припомнят от РЗОК. Последните промени пък позволили семеен лекар да има пациенти от отдалечен район. И в момента старозагорско джипи се грижел за здравето на жители на …Кърджали.

Христо ДИМИТРОВ