Кръгла маса в Тракийския университет обсъди технологичните решения и зелените политики в земеделието

190
Участниците в кръглата маса

Тракийски университет – Стара Загора, бе домакин на дискусия, посветена на променящите се практики и нови решения в земеделието. „Селското стопанство през перспективите на дигитализацията, технологиите и зеления преход: Регионални перспективи на глобални приоритети“, бе темата на проведената кръгла маса с експерти и представители на бизнеса. Дискусията е съвместна инициатива на старозагорската Алма матер и БАТА АГРО, в която се включиха преподаватели от различни университети в страната. Събитието идва на фона на едно от най-големите изложения на земеделска техника и продукти, което се провежда край Старта Загора.

Пред участниците Даниел Минев – председател на УС на БАТА АГРО, сподели, че технологиите навлизат по-бавно в земеделието у нас, отколкото в останалите страни-членки на ЕС. По думите му българските стопани изостават от своите европейски колеги в подновяването на машинния парк на своите стопанства. Минев посочи, че в българското земеделие основно може да бъде видяна техника, която е на около 15-годишна възраст. Според председателя на УС на БАТА АГРО подобни машини не са конкурентоспособни на тези, които стопаните използват в ЕС. „Нужни са активни действия по обучение на младите хора в сферата на земеделието. Те трябва да бъдат запознавани с модерните, дигитални и технологични нововъведения, които подобряват както работата на фермерите, така също и повишават продуктивността“, подчерта Даниел Минев. Той бе категоричен, че модернизацията на земеделския сектор в България трябва да бъде голямата цел пред държавата, науката и бизнеса.

Доц. д-р Ценка Желязкова от Тракийския университет запозна участниците в кръглата маса с резултатите от проведено допитване сред 30 работодатели в сферата на селското стопанство. От своя страна проф. д-р Владислав Попов от Аграрния университет в Пловдив акцентира на интелигентните решения в растениевъдството и развитието на отрасъла в последните години.

В обхвата на дискусията попаднаха и темите за продоволствената сигурност и зелената икономика.

Живко ИВАНОВ