Кризисният март донесе влага и надежди за добра реколта на стопаните в Старозагорско

81

Есенните култури от пшеница, ечемик и рапица в Старозагорска област се намират в много добро и дори отлично състояние. Това съобщи за „Старозагорски новини“ председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Цветан Берберов. Кризисният месец март е донесъл така важните за производителите в региона валежи. В резултат на това се забелязва поосвежаване на посевите, които преминаха през една от най-топлите и сухи зими. „Макар и неустойчиво времето през март позволи на зърнопроизводителите в региона да извършат планираните агро-технически мероприятия. Навсякъде земеделците успяха да наторят, някъде са приключили и пръсканията. При пшеницата и ечемика не ни остава друго, освен да се надяваме на добро време и да подготвяме комбайните. Дано времето запази продукцията ни“, пожела си председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Земеделските стопани гледат с надежда към предстоящата изкупна кампания в летните месеци. Оптимизмът им се подхранва от повишеното търсене на хляб и хлебни изделия, след като глобалната пандемия връхлетя целия свят. На този фон само преди дни две от големите износителки на зърно – Русия и Украйна, обявиха, че ограничават износа до 30 юни. Всичко това създава предпоставки за динамика в цените на пшеницата. „Зърното не е само суровина за изхранване на населението. То е суровина за много други промишлености. В момента имаме криза със спирта, който на 95% се произвежда от зърно. Вдигането на цената в този период от време е нещо нормално. Все пак говорим за заскладена продукция. Надяваме се, че ще имаме добър пазар по време на жътва“, коментира още Цветан Берберов.

На фона на извънредното положение и наложените мерки у нас тече ежегодната кампания по очертаване на площите и заявяването им за подпомагане по схемата за единица площ. С цел да ограничат контакта между стопаните и експертите в областните и общински служби от МЗХГ призоваха производителите да използват електронната система, за да очертаят своите площи. Процедурата може да бъде извършена и чрез телефонно обаждане. „Аз лично се опитах да направя онлайн регистрация, но стигнах до момент на затруднение. Съветът ми е колегите да потърсят общинските служби по земеделие, където да си запазят час за очертаване, а след това да приключат процедурата в областните бюра. Двете структури разполагат със специалисти, благодарение на които ще успеем да се справим в определения срок със заявяването на площите. Не смятам, че ще има затруднения“, успокои зърнопроизводителите Цветан Берберов.

Още в края на месец март най-нетърпеливите стопани от Старозагорско са засели площите със слънчоглед. Температурите обаче все още са твърде ниски, за да започне развитието на маслодайната култура. Тепърва в региона предстои разгара на сеитбената кампания.

Живко ИВАНОВ