Красимир Вълчев: Ако от служебното правителство откажат да предоговорят Плана за възстановяване, стават съучастници на Кирил Петков и Асен Василев за ликвидирането на „Марица изток“ и предизвикването на енергийна криза през 2026 г.

1566
Тази снимка е веществено доказателство как може някой овластен да лъже. Снимката е от 13 септември 2021-ва, когато Кирил Петков и Асен Василев положиха пред миньорите в Раднево подписите си под декларацията на синдикатите комплекс "Марица изток" да работи до изчерпване на въглищните си запаси

Това коментира пред медията ни старозагорският депутат след отговора, който му даде от парламентарната трибуна в петък служебният министър на енергетиката Росен Христов

„Абсолютно невъзможно е до 2025 г. да се постигне 40% намаление на въглеродните емисии (б.р. на база 2019 г.), без да се затварят – частично или сезонно, мините или централите на „Марица изток“. Дори и утре да започнем изграждането на технологии за намаляване на емисиите, нито можем да ги внедрим до 2025 година, нито ще успеем с тях да понижим емисиите с 40 на сто. Думите на министър Росен Христов, че можем да постигне безболезнено намаление на емисиите е или неадекватност, или умишлено баламосване и бягане от отговорност“. Това коментира пред медията ни старозагорският народен представител и бивш министър на образованието Красимир Вълчев след парламентарното му питане в петък към служебния министър на енергетиката Росен Христов.

„Поетият от Кирил Петков и Асен Василев ангажимент пред Европейската комисия е нереалистично амбициозен, невъзможен за постигане без да предизвикаме социално-икономическа криза на региона и енергийна криза страната.

Той трябва задължително да бъде предоговорен.

Жалко, че служебният министър на енергетиката не осъзнава това. Той и вицепремиерът Пеканов, ако откажат да предоговарят ангажимента, стават съучастници на Кирил Петков и Асен Василев в ликвидирането на комплекса и предизвикването на енергийна криза през 2026 година“, категоричен беше в коментара си Красимир Вълчев.

„Министър Росен Христов щял да „реши проблема с помощта на българските учени“. Всъщност това е екипът от учени, на който аз като министър на образованието и науката възложих изготвянето на предложения за технологични решения за удължаването на дейността на комплекс „Марица изток“ като минно-енергиен. За съжаление Асен Василев игнорира работата им и стъпи на лобисткия проект на една частна фирма.

От „Продължаваме промяната“ лицемерно говорят за справедлив преход, но не разбирам за кого ще бъде справедлив, при условие че хиляди хора ще останат без работа, регионът ще претърпи катаклизъм, а България от износител ще се превърне във вносител на електрическа енергия.

Всички ще сме губещи, освен лобистите на проекта на батериите начело с Асен Василев“, предупреди Красимир Вълчев.

(СН)