Красивата инициатива на кмета на Казанлък се оказа заразителна

396
100 двойки са отпразнували златна сватба в Казанлък през 2018 година, когато е била направена тази снимка

И в Димитровград канят двойките, сключили граждански брак преди 50 години, на златна сватба

Кметът на Казанлък Галина Стоянова очаква близо 100 семейни двойки, които имат по половин век съвместен живот, да се съберат на златна сватба, организирана от Общината на 12 декември, когато Българската православна църква чества свети Спиридон. За шеста поредна година Стоянова е отправила покана към всички родени или живеещи в Града на розите мъже и жени, които са сключили граждански или църковен брак през вече далечната 1972 година. В поканата до тях кметицата е написала шеговитото: „Знаеш ли, скъпа, те ме попитаха какъв е трикът да продължат отношенията толкова години и аз отговорих, че просто щипка разбиране и много, много любов…“

Примерът на Казанлък се е оказал заразен, защото преди петнадесетина дни кметът на Димитровград Иво Димов е разпратил аналогична покана до сключилите брак двойки в Града на бригадирската младост преди половин век, като разликата е, че срещата ще бъде в Деня на християнското семейство 21 ноември.

За всяка от двойките има приготвени сватбени кристални чаши и бутилка шампанско, издават в аванс организаторите от Казанлък и припомнят, че на първата такава покана са се отзовали 85 двойки. Заради пандемичната обстановка през миналата и по-миналата години двойките били по-малко, но това не им попречило да повторят думите на брачната клетва и да я препотвърдят.

През 1972 година брак са сключили в Казанлък 430 двойки, пресмятат от отдела за гражданско състояние при общинската администрация. Заради развод, смъртта на някой от двойката или трайно напускане на общината или страната покани са били изпратени точно до 200 двойки, чиято средна възраст е в рамките на 70 години. Всеки един от тях ще получи и специално удостоверение за достигната златна годишнина в съвместен живот.

През миналата 2021 г. в Града на розите брак са сключили 246 двойки, а до 9 ноември 2022-ра новите семейства са 260 с тенденция да стигнат 300 в края на декември.

Христо ДИМИТРОВ