Костадинов нахлу в Съдебната палата на протест срещу заличаването на „Възраждане“

52

Прокуратурата започна процедурата заради „мъртви души“ и куп нередности при учредяването на партията

След като прокуратурата обяви решението за заличаването на „Възраждане“ на 20 юли, лидерът на партията Костадин Костадинов организира протест. Заедно с още 20-30 съпартийци той отиде да протестира в Съдебната палата. Групичката с плакати окупира коридора пред кабинета на главния прокурор с искане на оставка, предаде dariknews.

Припомняме, че Софийска градска прокуратура инициира пред Софийски градския съд процедура, с която поиска заличаване на регистрацията на политическа партия „Възраждане“ и нейното разпускане. Причината – открити нарушения и списъци с „мъртви души“ още при учредяването на партията.

В съобщението си от обвинението отново припомниха закононарушенията, извършени от Костадинов и неговата формация. Те бяха установени във връзка с постъпил сигнал от 04.06.2020 г. за нередности в дейността на ПП „Възраждане“.

Предварителната проверка е установила множество нарушения, свързани с регистрацията на ПП „Възраждане“, а именно:

Деклариране на неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията;

Установено е, че към датата на провеждането на Учредителното събрание има данни за 86 лица, които са били извън територията на страната, а са вписани като учредители;

108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители (общо 580 броя), са заявили, че подписите в списъците не са техни. 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии;

Други 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП „Възраждане“;

За две лица има попълнени декларации за индивидуално членство, на които са положени и подписи като участници в Учредително събрание, проведено на 02.08.2014 г. От заверени препис-извлечения от актове за смърт е констатирано, че същите са починали през м. юни 2014 г.

Въз основа на материалите от образуваната преписка в СГС е изготвена и внесена искова молба за образуване на дело. След насрочването му същото ще бъде разглеждано в открито съдебно заседание с призоваване на заинтересованите страни, уточняват от прокуратурата.