Космическо музикално пътешествие за най-малките готвят в Старозагорската опера

68

За първи път на 24 и 25 януари от 11:00 часа във фоайето на Държавна опера – Стара Загора, ще бъде представен музикалният интерактивен спектакъл „Клинг Кланг“ за деца на възраст между 3 и 6 години. С ефектната мултимедия на Александър Гьошев малчуганите ще пътуват до планетата Марс, където е ужасно студено, има само няколко планини, вулкани и много, много червен пясък. После отскачат до Сатурн и разглеждат неговия пръстен. Чудят се дали не могат да отлетят до Слънцето, но разумно се отказват, защото е непоносимо горещо…

Сценарият и режисурата са на известната австрийска режисьорка Урсула Хорнер, която е позната вече на старозагорската публика от нейната впечатляваща постановка на операта „Италианката в Алжир“ от Джоакино Росини, а също и от „Севилският бръснар“ на Македонската опера и балет в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство през 2018 година. Умението Урсула Хорнер да „разказва“ забавни истории, да създава нестандартни и атрактивни спектакли за деца е забелязано и освен сериозната опера, оперета и мюзикъл в нейната биография равностойно присъстват множество концертни програми и спектакли за деца, на образователни програми, както и на хореографии към спектакли.

Водещи на спектакъла „Клинг Кланг“ ще бъдат Инна Андреева и Марин Русинов – артист-хористи в Старозагорската опера. Младите зрители ще се насладят на чудесно вплетени в действието откъси от произведения на Клод Дебюси, Джоакино Росини, В. А. Моцарт, Жак Офенбах и др. Музикалният съпровод е поверен на камерен ансамбъл в състав Цветомира Динева (флейта), Мирена Митрева (ударни), Паоло де Стефано (кларинет) и Мануела Манолова (пиано). Диригент е Виктор Крумов.

(СН)