Консултативният съвет за Европейската зелена сделка възобнови работата си

385

Под председателството на вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите – Борислав Сандов, на 5 юли стартира работата на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка. Това е органът, от който се очаква да задава рамката на предстоящите реформи и инвестиции за декарбонизация и модернизация на българската икономика.

В него членува почти целия Министерски съвет с изключение на министъра на спорта, депутати, представители на синдикатите, президентството, работодателски организации и НПО-та.

Стара Загора е представена от 6 души – кмета Живко Тодоров в качеството му на представител на Националното сдружение на общините в РБългария, доц. Добри Ярков, като представител на Института за устойчив преход и развитие към ТрУ, Искра Михайлова, депутат от „Възраждане“, Румяна Грозева – АРИР, Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България и Георги Гьоков – министър на МТСП.

От създаването си преди повече от две години Съветът е провел две заседания, без да успее да създаде работещ механизъм за диалог със заинтересованите страни. Правителството на ПП въведе промени в механизма на работа, за да гарантира по-широко участие в предлагането на решения по пътя към декарбонизация. За целта са сформирани и ресорни комисии, които ще съсредоточат работата в конкретни теми: енергиен преход, устойчива мобилност, енергийна ефективност и преодоляването на енергийната бедност, таксономия и устойчиви финанси, кръговата икономика, адаптация към климатичните промени, както и комуникация на процесите по зелената трансформация.

Бюджетът на ЕС предвижда над 15 милиарда лева за България, срещу които страната ни трябва да проведе реформи и да инвестира в решения, допринасящи за енергийната независимост и климатичната неутралност на икономиката ни. Процесът ще е сложен и за да е успешен, е необходимо да се управлява прозрачно, с участието на всички заинтересовани страни, уточняват от пресцентъра на МС.

„В работата по сформирането на този Съвет се постарахме да зададем рамката така, че да включим всички заинтересовани страни във взимането на важните решения по пътя към декарбонизация на икономиката ни. Стремежът ни е да работим по един прозрачен и открит начин. Да изградим доверие помежду си и заедно да покажем, че това е правилният път, независимо от това кой е начело на правителството. Зелената трансформация ще се случи със или без нас. Но бързата реакция, правилните ходове и подкрепата от обществото е комбинацията, която ще ни изведе на страната на печелившите от необратимите промени, пред които светът е изправен в момента“, коментира вицепремиерът Сандов.

В своето заседание Съветът е приел годишна програма и е определил датата 8 юли за стартиране на Комисията по енергиен преход (КЕП). Комисията за устойчива мобилност (КУМ) ще проведе първата си среща през следващата седмица. Кандидатури за членове могат да се подават до четвъртък, 7 юли, а участие в работата на комисиите могат да вземат организации, институции и представители на бизнеса с доказана експертиза и опит в посочените области. След провеждането на първите срещи на КЕП и КУМ Консултативният съвет за „Зелената сделка“ ще отвори покана за включване и в другите ресорни комисии, допълват от правителствената пресслужба.

(СН)