Конгресът на КТ „Подкрепа“ към политиците: Гладният отдавна вече не вярва на сития

444

Синдикатите ще участват в преговорите с ЕК за запазването на въглищните мощности, съобщи служебният премиер Гълъб Донев

КТ „Подкрепа“ се събра за събитие 3 в 1 – 34 г. от създаването си, рожден ден на създателя си д-р Константин Тренчев и конгрес, уважен от президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, социалния министър Лазар Лазаров, президентът на КНСБ Пламен Димитров, представители на работодателски организации и др.

На форума синдикатът отново настоя лидерите на „Подкрепа“ и КНСБ да бъдат включени в делегацията за преговори с ЕК по Плана за възстановяване и устойчивост и само няколко минути по-късно чу от служебния премиер Гълъб Донев, че това вече е направено – синдикалните водачи ще участват в предоговарянето на частта за българската енергетика и отмяна на ангажимента за намаление на въглеродните емисии от въглищните централи с 40% на база 2019 г..Залата аплодира решението на служебния кабинет, оповестено от премиера, предаде dir.bg.

В началото на словото си президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че синдикатът няма да допусне България да се превърне „от енергиен лидер в енергиен лузър“ и ще се бори докрай да падне изискването за затварянето на въглищните мощности.

Манолов посочи, че синдикатът не е съгласен и „битовите потребителите да са подкарани като стадо на заколение за либерализацията на пазара“ и посочи, че на бизнеса това не се е отразило добре, след като втора година се налага да бъде подпомаган. Той отчете, че още не е приета дефиницията за енергийна бедност и подчерта, че това не означава просто да не можем да си плащаме сметките за електричество. Данъчната ни система остава агресивна и вземаща от тези, които имат най-малко, изреди още Димитър Манолов.

„България не се състои само от лъскави офиси с бели якички“, напомни президентът на КТ „Подкрепа“. Той не спести критики и към пенсионната реформа. „Ще се пенсионираме не само когато не можем да ходим на работа, но и до магазина“, каза Манолов.

„Имам лоша новина новина за политиците – гладният отдавна вече не вярва на сития“, предупреди партиита лидерът на „Подкрепа“. И завърши с цитат от популярна песен: „Нищо не ми обещавай за утре, аз искам сега удобни обувки. Утре започва от днес, днес е само вчерашното утре“.

Президентът Румен Радев на свой ред обеща и занапред партньорство със синдикатите по темата за енергийното бъдеще на страната.