Компенсациите на бизнеса заради високите цени на тока ще станат известни в сряда

823
Народните представители от "Продължаваме промяната", които участваха в приемната на формация в Стара Загора днес

За това увери днес в Стара Загора председателят на енергийната комисия в НС Радослав Рибарски

„Очакваме следващата седмица, в сряда официално да излезе решение за компенсациите бизнеса заради високата цена на ел.енергията. Те бяха обсъдени в Комисията по енергетика, бизнесът представи своите изчисления. След това беше направена техническа среща в Министерството на енергетиката, където тези калкулации бяха коригирани с реални данни и компенсационния механизъм вече е в завършен вид. Предстои да получим и нотификацията от Брюксел“. Това заяви днес в Стара Загора председателят на енергийната комисия в Народно събрание Радослав Рибарски, след приключване на приемната на „Продължаваме промяната“ с граждани на Стара Загора и региона..

На доуточняващо питане на „Старозагорски новини“, дали наистина ще се чака нотификацията от Брюксел, което може да продължи с месеци, през което време могат да фалират редица бизнеси, Рибарски успокои, че въпреки течащият процес на нотификация от европейските институции, очакванията са размерът на компенсациите да бъде обявен в сряда.

Той уточни, че за декември 2021 бизнесът ще получи компенсации от 128 лв.за MWh, а за м.януари т.г. тя ще има таван /горна граница/ от 250 лв.

Другият старозагорски народен представител от „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев, кой е зам.-председател на Комисията по външна политика отчете сериозен интерес към приемната на формацията в Града на липите. Днес пред нея са минали над 20 граждани, тоест повече от записалите се.

„Стара Загора е много важна за нас от гледна точка на регионалното развитие. Ще работим за това с Областна управа и Общината концепцията за регионално развитие малко да се подобри“, обяви Настимир Ананиев, председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в НС. Той съобщи, че по време на приемната местни граждани са сигнализира за продължаваща корупция при издаване на шофьорски книжки, за нередности в Закона за обществените поръчки, отнасящи се в частта за техническите предложения. Хората са се интересували и от бъдещето на енергийния комплекс и намерението за преместването на завода за изгаряне на отпадъци от София в Маришкия басейн.

През новата седмица се очаква да стане ясно и името на новия областния управител на Стара Загора, стана ясно по време на брифинга на „Продължаваме промяната“, в който участваха още народните представители Йордан Терзийски – зам.-председателят на регионалната комисия, Димитър Ташев – член на регионалната комисия и народният представител от Раднево Радослав Василев.

(СН)