Който иска втора доза от AstraZeneca, ще я получи, който не иска – иРНК

38

Ваксинираните с AstraZeneca, които желаят да си поставят и втора доза от нея, ще получат тази възможност. На тези, които не желаят втора доза от нея, ще бъде предложена алтернатива, която е все по-вероятно да бъде някоя от двете иРНК ваксини – на Pfizer/BioNTech или Моderna. Това обяви днес здравният министър Костадин Ангелов.

Коментарът дойде след последния развой с ваксината на Johnson&Johnson (Janssen), чието приложение е спряно временно в САЩ докато се проучва връзката й с 6 случая на редки кръвни сисъреци при пациентки на възраст между 18 и 48 години, подобно на тези след AstraZeneca.

Ангелов съобщи, че се очаква становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) относно бъдещото приложение на ваксината на Janssen, предвид факта, че имунизацията с нея трябваше да стартира след броени дни. У нас първите доставки от нея се очакват на 16 април. Ангелов каза, че ще изчака становището на ЕМА, за да се прецени какво ще правим у нас с ваксината на Janssen. По-късно от съобщение на компанията обаче стана ясно, че прилагането на ваксината й в Европа ще се забави.

Преди ден Ангелов каза, че ваксината на Janssen също е опция като втора доза за хората, ваксинирани с AstraZeneca, но предвид новите обстоятелства това е все по-малко вероятно. Днес Ангелов каза, че експертните съвети по имунология и инфекциозни болести ще дадат становище коя ваксина да препоръчат като алтернатива за втора доза на ваксинираните с AstraZeneca.

„Решението, което обсъждаме – всички, които желаят да си поставят ваксината на AstraZeneca като втора доза, да си я поставят, тъй като експертно сме сигурни в нейната безопасност и ефикасност. А тези, които не желаят да си поставят такава ваксина, за тях ще бъде взето решение с какво може да бъде заменена. Вариантите са два – ваксината на Pfizer и тази на Moderna. Трети вариант до момента няма докато няма официална позиция от ЕМА за ваксината на Janssen“, обяви Ангелов.

Той отново повтори, че за момента няма данни от проучвания какъв е ефектът от смесване на векторни ваксини, каквито са AstraZeneca и Janssen с иРНК, каквито са Pfizer/BioNTech и Моderna. Въпреки това подобен подход бе предложен от няколко европейски държави. Ангелов посочи, че у нас ще се довери на препоръките на медицинските специалисти.

Прилагането на иРНК ваксина като втора доза на вече имунизираните с AstraZeneca ще забави още повече процеса по ваксинация у нас, тъй като ограничените количества иРНК ще бъдат пренасочени и към тях.

Очакваните доставки иРНК ваксини в следващите месеци са 248 040 дози за април, 1 184 040 дози през май и 1 276 470 дози за юни. Въпреки това Ангелов смята, че през май ще има избор на ваксини.

Източник: mediapool