Козар, „открил“ съкровище „в гърне“, отърва затвора

2002

Конфискуваните 917 старинни монети ще попълнят фонда на Регионален исторически музей – Стара Загора

С минимално възможно наказание за иманярство, пробация за следващите 15 месеца, се размина задържан на 18 септември м.г. в чирпанското село Зетьово за иманярство козар.

Окръжният съд в Стара Загора е одобрил споразумение между подсъдимия Славчо Христов и наблюдаващия досъдебното производство прокурор, по силата на което 58-годишният мъж се разминава с решетките за незаконната си „културно-историческа дейност“. Козарят ще се прости с иззетите при ареста 917 монети от периода ХII – ХIII в. с изображения на различни владетели (български и византийски), ще си вземе обратно само 17, които според специалистите-нумизмати нямали стойност. Изземва се и металотърсачът марка „FISHER 1270“, по който при обиска имало пресни следи от пръст.

Така и не става ясно къде все пак са били намерени монетите и останалите артефакти. В началото Славчо заявил, че попаднал на глинено гърненце, докато пасял стадото си край река Марица в района на най-стария действащ манастир в Европа „Свети Атанасий Летни“ край село Златна ливада.

„За пръв път чувам Слави да се занимава с иманярство, може случайно да е намерил нещо, но не се е похвалил. Беден човек е, няма два лева за цигари камо ли да върти търговия с находки“, коментира миналата есен кметът на Зетьово Иван Ганев.

Според преданията манастирът „Свети Атанасий Летни“ край чирпанското село Златна ливада е бил основан от светията през далечната 344 година при участието му в проведения тогава в Сердика Вселенски събор. Край мястото на обителта е минавал главният път от Константинопол за Сердика, свети Атанасий използвал първоначално за подслон скална ниша, която е запазена и до днес и е място за поклонически посещения по време на трите празника на 18 февруари, 2 май и 4 октомври. Там се съхранява и препис от прочутото Реймско евангелие, над чийто оригинал са се заклевали кралете на Франция.

Христо ХРИСТОВ