КНСБ – Стара Загора, почете паметта на загиналите при трудови злополуки

90

С полагане на цветя и минута мълчание синдикални активисти на КНСБ почетоха днес в Стара Загора пострадалите и починалите при трудови злополуки. Събитието бе част от отбелязването на 28 април – Световен ден на безопасността и здравето на работното място. Настоящата 2021 г. преминава под синдикалното мото „Здравето и безопасността на работното място са ваше право! Да запазим живота на работното място“. По традиция на този ден синдикалистите излизат с призив към всички свои членове. Тази година той е свързан с борбата с пандемията от коронавирус. От КНСБ приканват тази вечер всички да запалят свещ, за да бъде почетена паметта на хората, загубили битката с COVID-19.

От организацията изнесоха данни на НСИ, от които става ясно, че през 2020 г. в страната са установени 2309 трудови злополуки, от които 858 с жени. 89 са инцидентите на работното място с фатален край. При петима трудовата злополука е довела до инвалидност. Данните за отминалата пандемична година показват спад на случаите на трудови злополуки у нас. 95 са инцидентите за област Стара Загора през предходната година. Четирима са починали, а в един случай злополуката е довела до инвалидност.

КНСБ продължава с усилията си за по-добри условия на труд, увериха от организацията. Синдикалната структура реализира и благотворителни инициативи за подпомагане на нуждаещи се. През настоящата година във фокуса на организацията попадат онкологичните заболявания. Кампанията се реализира под мотото „Да спрем рака на работното място“. От КНСБ призовават работодатели и законотворци към по-значими стъпки, за да придобие проблемът необходимата важност и приоритетност.

Живко ИВАНОВ