Книга за Константин Философ на старозагорски автор излезе първо в Чехия

234
Корицата на новата творба на писателя Стефан Кисьов, посветена на Константин Кирил Философ, която излезе първо в Прага

Роман-разследване, посветен на живота и смъртта на Константин Кирил Философ, написан след продължило 12 години проучване от автора й – писателя Стефан Кисьов, е отпечатан в Чехия и сигналният екземпляр е вече предоставен на Чешката национална библиотека.

Инициативата за отпечатването точно там е на един от българските клубове и най-вече на живеещата в Прага Силивя Георгиева. Томчето е под заглавие „Житиеписецът“ и е в сравнително скромен тираж от 800 бройки. Авторът очаква до няколко седмици книгата да пристигне в България. От личната си страничка в социалната мрежа Стефан Кисьов публикува: „Най-после! След дванайсет години проучване на исторически извори, работа върху текста, измисляне на около петдесет варианта на сюжета, многократна смяна на заглавието му приключих! Новият роман-разследване за живота и смъртта на Константин Философ „Житиеписецът“ е факт, напечатан, регистриран. На български език, макар засега в Чешката национална библиотека. Щастлив съм, че това стана в навечерието на 1154-годишнината от смъртта на създателя на глаголицата, и то в Прага, недалече от местата, където този гений на ранното Средновековие е живял и творил“.

Роденият в Стара Загора през 1963 година писател има зад гърба си 8 романа, един сборник с публицистика и един с разкази. Първата му книга „Доубокс“ е излязла през 1996 година, работил е на различни места у нас и в чужбина, периодично пътува по света. През 1999 година публикува пиесата си „Гларуси“, Носител е на наградата ВИК за романа си „Екзекуторът“.

Христо ХРИСТОВ