Книгата „Псевдоним Вирус с окраска диверсия“ ще бъде представена в Стара Загора

363

Заедно с авторката Юлия Пискулийска на 11 август в града ще гостува и главният герой проф. Радка Аргирова

Библиотека „Родина“ кани на представяне на книгата „Псевдоним Вирус с окраска диверсия“, посветена на проф. Радка Аргирова. На 11 август от 17:30 часа изданието ще бъде представено в Къщата на Архитекта (ул. „Сава Силов“ № 37).

В Града на липите заедно с авторката на книгата Юлия Пискулийска ще гостува и самата проф. Радка Аргирова.

На 13 юли 1985 г. младата стипендиантка на „Хумболт“ Радка Аргирова донася в България клетки, заразени със страшен вирус, наречен „чумата на XX век“. Най-видните умове на планетата са стъписани.

„Благославям този ден!“ – повтаря сега проф. Аргирова, но само тя си знае през какви перипетии е минала.

„Псевдоним Вирус с окраска диверсия“ документира неравната борба на младата Радка Аргирова за правото да изследва този вирус, свързан с имената на световни учени като Люк Монтание и Франсоаз Баре-Синуси (двамата получават Нобел за медицина, 2008 г.) и Робърт Чарлз Гало от университета в Чикаго. Но в „страната на абсурдите“ това изключително научно събитие се превръща в стигма. Радка Аргирова е заподозряна, че е използвана като вносител на „биологично оръжие“ от САЩ. Държавна сигурност завежда дело срещу младата изследователка.

Книгата се чете на един дъх като криминален роман. „Неправдоподобна“ история, а всъщност документална. Архиви, извадени от сейфовете на ДС, и факти от житейската история на проф. Аргирова звучат като роман на Оруел. Сглобката е направена от талантливата журналистка и писателка Юлия Пискулийска. Тя е автор на стихове и проза, председател на фондация „МОСТ – Медии, Общество, Семейство, Традиции“ и организатор на здравен форум.

Входът е свободен.

(СН)