Кмет от Казанлъшко закла шиле за ловна дружинка

170
Кметът на село Ръжена Апостол Терзиев (с чашата в ръка) и колегите му от ловната дружинка могат да се похвалят през годините с десетки отстреляни диви прасета

Най-тлъстото шиле от семейното стадо закла за курбан по повод първия излет за лов на дребни пернати в събота каращият трети и стягащ се за четвърти мандат кмет на казанлъшкото село Ръжена Апостол Терзиев.

Кметът, който на 21 август ще чукне 50-годишнина, вече 2 десетилетия е ловец, от тях 13 бил секретар, а от 6 е и председател на местната дружинка, в която членуват 38 авджии.

Към курбана, разписан под сянката на заслона в близката до селото гора, Терзиев прибави и дъбово буренце с отлежала 10-годишна гроздова ракия – домашно производство, преди това обаче многолюдната компания старателно почисти пушкалата и ги прибра в калъфите според изискванията на закона.

Без да има ловен билет, край масата приседна и съпругата на юбиляря Пламена, отговорник за сватбените ритуали в община Казанлък, край нея щъкаха и 7-годишните близнаци Калин и Георги.

Ръжена, където живеят близо 1 200 души, се слави с най-добри ловци в ареала на казанлъшкото Ловно-рибарско дружество „Сокол“. 12 от тукашните авджии са получили разрешителни за индивидуален лов на диви прасета, за целта те са изкарали специален курс за боравене с нарезно огнестрелно оръжие. Сред тях е и най-възрастният, подкаралият 77-мата година Петър Димитров, който ловува вече 4 десетилетия.

Петър ХРИСТОВ