Кметът на Стара Загора обяви, че категорично застава зад работещите в „Марица изток“

3028
Кметът на Стара Загора по време на отчета си и синдикалните председатели от ТЕЦ "Марица изток 2" и "Мини Марица-изток"

До сега държавата не е направила нищо за защита на комплекса, обяви Живко Тодоров по време на отчета си

„Заставам категорично зад работещите в комплекс „Марица изток“, обяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на отчета за третата година от третия си мандат, на който сред многобройните присъстващи бяха и синдикалните председатели на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в ТЕЦ „Марица изток 2“ и „Мини Марица-изток“.

„Желанието на правителството на Кирил Петков е да затвори 40% от въглищните ни централи предвид факта, че сами са решили пред ЕС да станем първата държава въглеродно неутрална. Вие знаете как ще се отрази това на Община Стара Загора. По наши приблизителни изчисления над 14 млн. лева от заплати се харчат месечно в град Стара Загора. Това ще бъде пагубно за града“, отбеляза председателят на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“ Деян Дяков и настоя за подкрепа на местната общност в защита на комплекса.

„Моята подкрепа я имате, защото над 7 000 души работят в „Марица изток“. 2026 г. (б.р. записана в Плана за възстановяване) за намаляване на мощностите е неприемлива и избързана. Кой нормален човек би подкрепил такъв преход, при положение че това означава смърт за региона, означава хиляди уволнени хора и липса на работни места. Моята позиция е, че трябва да се търсят съвременни начини комплекс „Марица изток“ да продължи да работи възможно по-дълго във времето.

Знаете, че още преди 2 години говорихме за една идея за улавяне и съхранение на въглеродните емисии, затова смятам, че държавата трябва да насочи усилията си не в затваряне на въглищни мощности, а в проучването на възможностите за изграждане на такива инсталации, както го правят в САЩ и други страни. Да, възможно е да е скъпо, но ако поставим от една страна това, което ще загубим, и от друга страна това, което съответно ни се предлага, смятам, че везните ще наклонят към това да се запази комплексът, защото само за тази година печалбите от продажбата на ток са 3 млрд. лв.

3 милиарда, от които държавата ще се лиши евентуално, да не говорим за криза от това, че няма да има достатъчно електроенергия, че няма да има кой да балансира енергийната система, за многото фирми, които работят покрай комплекса и хилядите работни места, ДДС, данъци, които се плащат и т.н.“, коментира Живко Тодоров.

Пред присъстващите той изрази позиция, че целта на „Зелената сделка“ е нещо хубаво, защото всички искаме да дишаме по-чист въздух, но начинът на изпълнение е неправилен. По думите му много различни правителства не са направили нищо за „Марица изток“, Стара Загора и региона по тази линия.

Кметът припомни и за Териториалния план за справедлив преход (б.р. публикуван за обществено обсъждане в последния работен ден на кабинета „Петков“), който скандализира цялата общност с предвидените за съкращение 12 000 души от въглищните централи и мините до 2026 г. и срещу който Живко Тодоров бе сред първите възразили. „Там няма абсолютно никаква конкретика, тоест никой не казва какво правим с тези хора и някой чака да мине и замине като проблем, хората да се притаят, да кажат: „Ами то така или иначе ще стане“, да се примирят и всичко да свърши, както с много други неща в България. Само че не трябва да бъде така, защото, когато някой иска нещо от Стара Загора и региона, трябва и да даде. Държавата има всички лостове в себе си. Може да прави индустриални зони, може да докара предприятия. Къде е целенасочената политика в последните години към целия регион? Ако някой беше дошъл да каже: летище Стара Загора например ще го правим индустриална зона, след което докарваме първи, втори, трети голям инвеститор да създадат работни места, съответно тези хора ще могат да работят в тези заводи, които ще се разкрият през следващите 2-3 години. Вие да сте чули един да го казва това нещо? Аз не съм! Какво се предлага насреща… нищо. Това не е сделка, това си е грабеж! Е, как тогава ние ще затворим половината от въглищните си мощности до 2026 г., като сме вече 2023-та?“, попита риторично кметът.

Живко Тодоров съобщи, че миналата седмица е разговарял с министъра на енергетиката и лично го е помолил по-задълбочено да проучат технологиите за улавянето, съхранението и използването на СО2. „Смятам, че държавата трябва да пренасочи усилия именно натам“, заключи кметът на Стара Загора.

Материалът подготви:
Йовка НИКОЛОВА