Кметът на Стара Загора: Общините губят огромни суми пари

6333
Общините на България чакат конкретни решения от Министерски съвет

Трябват спешни мерки от правителството за компенсиране на разликите в цената на тока, настоя Живко Тодоров

– Г-н Тодоров, в няколко български общини вече въведоха режим на тока в уличното осветление заради високите му цени, което е предпоставка за увеличаване на битовата престъпност. Какво е положението в община Стара Загора?

– За съжаление плащаме четири пъти по-висок ток в сравнение с това, което сме плащали миналата година. В същото време имаме компенсации от 110 лв. на мегават час, които за нищо не стигат, защото остава непокрита една огромна разлика, която е за сметка на общинския бюджет. През октомври, ноември, декември, януари сега, предполагам и за февруари ще платим огромни сметки за улично осветление, а в същото време общинските учебни заведения, които са на делегирани бюджети, също изнемогват. Затова е необходимо спешно правителството да вземе спешни мерки – тоест да увеличи компенсациите за общините или те да бъдат със статут на нещо средно между битов и небитов потребител, за да може тази разлика да се компенсира. В противен случай ще бъдем принудени да въведем режим на тока за уличното осветление, защото Общината няма как да поеме тази разлика.

– Това го иска Община Стара Загора…

– Това го искат всички общини в България. Миналата седмица е имало среща на Сдружението на общините с министъра на финансите, пред когото е заявено това искане. Дано да стане по-бързо, защото всеки ден ние губим страшно много средства от това.

– Ще Ви помоля за едно уточнение. В неделя в Стара Загора имаше пресконференция на „Продължаваме промяната“ и на въпрос на медията ни за общините в ситуацията на скъпия ток председателят на Регионалната комисия в НС Настимир Ананиев съобщи, че те получават компенсации като небитови абонати…

– Тези компенсации са крайно недостатъчни и мисля, че в правителството са напълно наясно за това. Разликата е огромна. През последните месеци цената на тока е скочила шоково, така че категорично тези компенсации не решават проблемите на общините.

– Стара Загора е един от градовете, в който почти всички общински учебни и здравни заведения са газифицирани, но към момента няма никакви компенсации за увеличената също драстично цена на газа…

– Това допълнително натоварва бюджета, за което също трябва да се мисли в спешен порядък по какъв начин да се компенсира разликата – било с трансфери към общините, било с определен компенсаторен механизъм, но тук държавата просто трябва да влезе в положение и да разбере, че общините са в много тежко положение във връзка с тези нови цени. Още повече че сме в ковид пандемия и приходите към общинските бюджети са сериозно намалели.

– За сега най-използваното време на новото правителство е бъдеще време – ще, ще,ще… Кога трябва да се случат тези мерки, за които говорите?

– Тези мерки трябва да се случат веднага, защото всеки месец общините губят огромна сума пари. Вероятно трябва да разпратим справка до всички медии с цените, които сме плащали например за улично осветление миналата година и тези, които ще платим сега. Нека хората да са наясно каква е огромната разлика и съответно да знаят защо и бюджетът на Общината ще бъде по-малък откъм разходната част. Просто защото ще трябва една голяма част от парите да отидат за компенсиране на тези разлики.

– Безспорно, че няма как сега да бъде определена рамката на бюджета на Община Стара Загора, тъй като няма приет републикански бюджет. Но все пак питането ми е: В настоящата ситуация на галопиращи цени на тока и газта, в това число и ковид пандемията – предвиждате ли увеличение на местните данъци и такси?

– Не! В началото на седмицата излезе статистиката – има рекордна инфлация – 8%. За първи път от 14 години има толкова голяма инфлация. Това означава увеличаване на всички стоки от първа необходимост, това означава допълнително да се натоварят хората като цяло. Така че и ако Общината вдигне местните данъци и такси, това ще бъде непоносим товар за хората. Завчера пред Общината бяха работници от „Арсенал“, които бяха дошли да търсят помощ, защото, първо, „Арсенал“ спря за близо месец работа, второ – те искат по някакъв начин да им се осигури транспорт. Но една община по закон няма как да осигурява транспорт за работещи в частни дружества. Истината е, че фирмите и техните служители в момента са поставени в много тежко положение и държавата трябва да си влезе в своята роля.

– За 10 години, откакто сте кмет, имало ли е ситуация като настоящата?

– В момента е доста тежко, защото 2021 г. беше нулева година, нямаше никакви европейски проекти, 2022-ра се очертава също да е нулева, в цяла България европейски проекти не вървят. Виждате, че все още и Планът за възстановяване и устойчивост не е приет и съответно и по него не можем да кандидатстваме за проекти.

Миналата година имаше и 3 пъти избори, държавната администрация работеше по-мудно, отделно от това пък тази година кризата с газта и тока, така че много неща се насъбраха, много е тежко в момента на Общината, но ние ще се борим и ще направим така, че с възможностите, които имаме, нещата да се променят.

– Много медии Ви питаха за проверка и решението на КПКОНПИ. Аз обаче ще задам въпроса по друг начин: Защо вече 5 общини, управлявани от ГЕРБ – Варна, Стара Загора, Враца, Луковит и Лом, станаха обект на проверки от антикорупционната комисия. И как ще ни обясните информацията на КПКОНПИ, че висш държавен служител от Община Стара Загора е оказал натиск върху комисията и се облагодетелствал с имот?

– Ще започна отзад напред. Как се оказва натиск върху комисия от над 20 човека, в която присъстват общински съветници от всички партии? Как може да се случи това нещо, без да се разбере и без да не стане публично достояние? Така че за мен това е абсурдно твърдение и аз смятам, че истината рано или късно ще излезе наяве. А самите констатации са абсолютно идентични, които са написани за всяка от общините, които са проверявани. Така че аз имам сериозни съмнения относно тези констатации до колко са обективни и ние ще докажем правотата си във времето. А защо се правят тези проверки, не мога да кажа, не искам да коментирам.

– Единият търг за автобусите в Стара Загора беше 2013 г., а за електробусите беше преди 2 години. Минали са през КЗК, има произнасяне на ВАС. Кой стои зад подадените сигнали до КПКОНПИ?

– До този момент не сме уведомени кой е подал сигнала.

Още повече че тръжните процедури са били проведени от дружеството „Автобусни и тролейбусни превози“, а не от Община Стара Загора.

– На 7 януари от трибуната на Народното събрание вицепремиерът Асен Василев обяви, че има идея заводът за горене на боклука в София да бъде преместен на територията на „Марица изток“. Вие като кмет на община, чиито жители съставляват най-големия процент от заетите в комплекса, смятате ли, че това би решило проблемите на „Марица изток“?

– Проблемите на „Марица изток“ няма да бъдат решени по този начин, това е сигурно. А заводи за отпадъци, за оползотворяване трябва да има, защото в един момент депата ще се изчерпат. Но решаването на проблема на комплекс „Марица изток“ със заводите няма нищо общо.

Заради предстоящо изчерпване на ресурсите на Регионалното ни депо край Ракитница, Община Стара Загора например ще проучи всички възможности за изграждането на такава инсталация по съвсем модерна технология, която по никакъв начин няма да замърсява околната среда. Варианти за оползотворяване на боклука вероятно ще търсят и други общини на областни центрове.

Но за „Марица изток“ въпросът е много по-сериозен и много по-тежък. Той няма да се реши с това. Трябва да се огледат всички технологии, които са за улавяне на въглеродния диоксид, трябва да се използва трудът на учените и съответно да се приложи, за да се гарантира по-дългосрочната работа на комплекса, защото противното ще доведе до сериозна социална и икономическа криза в региона, а и в държавата.

Другото, което трябва да се направи по отношение на европейската „Зелена сделка“, е да се развие нова индустриална зона на Летище – Стара Загора. Само с добри индустриални терени ние можем да привлечем нови инвеститори. А това може да стане като има инфраструктура, канализация, водоснабдяване, ток, абсолютно всичко.

– На финала няма как да пропуснем темата с една от емблемите на Стара Загора – ПФК „Берое“. В понеделник старозагорски депутат обяви, че по решение на правителството „Берое“ ще бъде продаден на новите собственици без задължения.

– Това беше хубава новина. Оттук нататък идва проблемът, че някой трябва да го издържа и сме мобилизирали местната общност, заедно с фенове, с ветерани, с хора от бизнеса, които да помагат и по някакъв начин да задържим елитния статут на „Берое“. Целта е „Берое“ да остане в „А“ група.

– Вие основно залагате на диалога. Затова в прав текст е последното ми питане. Разчитате ли на такъв с новото правителство?

– Още е минало много малко време, за да мога да дам оценка. Нека все пак да дадем възможност на правителството, разбира се, с надеждата, че в следващите месеци ще обърне по-голямо внимание на проблемите на общините. Надяваме се, че управляващите ще разберат, че „изчегъртването“ не е основната задача на едно правителство, а основната задача на едно правителство е да помага на хората, които живеят във всички градове, без значение кой ги управлява. Така че се надявам в този смисъл да има нормален диалог и да решават обективно проблемите.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА