Кметът на Гълъбово Николай Тонев се кандидатира за шести мандат

2069
Най-дългогодишният общински кмет в област Стара Загора Николай Тонев "посяга" към шести мандат с подкрепата на БСП

Той е един от кандидатите в Старозагорска област, одобрен от висшия партиен орган на БСП

Националният съвет (НС) на БСП одобри в неделя 138 кандидати за общински кметове и листи за общински съветници. На заседанието си ръководният орган на социалистическата партия е приела и платформа за предстоящите местни избори, като акцентът е смяна на модела на ГЕРБ в местната власт.

За Старозагорска област НС на БСП е одобрил 5-ма кандидати за кметове.

За Община Стара Загора това е проф. Иван Върляков – преподавател в Тракийския университет, изпълнителен директор на РАО „Тракия“ и председател на групата на общинските съветници на БСП в местния парламент. Предстоящата битка за кметския пост на Стара Загора е втора за проф. Върляков. На местния вот през 2019 г. той получи 8151 (14.47%), което го нареди на второто място след Живко Тодоров.

Другият утвърден кандидат за кмет – на Община Казанлък, е хирургът д-р Иван Колев. Той е безпартиен, но е бил подкрепен единодушно от казанлъшките социалисти по време на конференцията им.

За община Опан е утвърдена кандидатурата на досегашния кмет Генчо Колев.

Освен трите чисто партийни кандидатури НС на БСП е дал подкрепата си за Константин Руйчев за Община Николаево, издигнат за кандидат-кмет от местна коалиция, както и за Николай Тонев, настоящ кмет на Община Гълъбово.

Николай Тонев има зад гърба си пет мандата, а в настоящите избори на 29 октомври ще се яви като независим, вече официално подкрепен от БСП. Любопитно е и дали ДПС ще застане зад неговата кандидатура, след като на предходните местни избори през 2019 г. той беше издигнат от местна коалиция ДПС (Български социалдемократи, Български демократичен център – БДЦ), а на предпоследните избори за Народно събрание като кандидат от листата на ДПС Тонев събра преференциален вот, който му отреди място в парламента, но той се отказа от депутатското място и предпочете да остане кмет.

Останалите кандидати на БСП за кметове в област Стара Загора и страната ще бъдат утвърдени на следващото заседание на Националния съвет на партията на 16 септември.

(СН)