Кметът Живко Тодоров е категоричен: На 3 февруари ще бъде пуснато движението по ремонтирания ключов за Стара Загора мост

1725
При последното си посещение в Стара Загора премиерът Бойко Борисов лично инспектира как вървят ремонтните работи на мостовите съоръжения

„Мостът, свързващ централната част на Стара Загора с индустриалната зона, е готов, както и останалите две мостови съоръжения в съседство. Обявената дата 3 февруари остава. Тогава ще бъде официалното откриване, след което движението по моста ще бъде пуснато“, съобщи за медията ни кметът на Стара Загора Живко Тодоров. На откриването ще присъства премиерът Бойко Борисов, потвърди кметът.

Трите мостови съоръжения – над бул. „Славянски“, жп-линията и до „Бисер олива“, не са били „пипани“ от пускането им в експлоатация по времето на социализма. Извършването на основен ремонт, допълнителното им укрепване, както и уширението на моста над бул. „Славянски“ – от 3 на 4 ленти за движение на МПС-та, беше планирано преди десетилетия, но поради липсата на средства беше отлагано. Миналата година необходимите пари в размер на 4 297 195 лв. бяха осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, без съфинансиране от страна на Община Стара Загора.

Мегапроектът стартира на 4 юни м.г. със срок на изпълнение 9 месеца. След проведена обществена поръчка за изпълнител беше избран „Грейс Групхолд“ АД в конкуренция със софийските фирми „Щрабаг“ ЕАД и „ИСА 2000“. От датата на старта на реконструкцията мостът, свързващ централната част на Стара Загора с индустриалната зона, беше затворен, а движението на МПС-та се осъществява по обходен маршрут, което провокира многобройни негодувания, основно в социалната мрежа, като се започне първоначално от „неправилно поставена сигнализация“ и се стигне до „забавяне на изпълнението“. Твърденията на знайни и незнайни „специалисти“ от ФБ обаче се оказаха неоснователни, тъй като ремонтите вече са приключили и откриването на ключовия за Стара Загора мост ще е на 3 февруари, тоест предсрочно.

Йовка НИКОЛОВА