Кметът Живко Тодоров: В Стара Загора няма да се изгражда инсталация за пиролиза на отпадъци

900
Днешната среща на кмета на Стара Загора Живко Тодоров с министъра на МОСВ в оставка Борислав Сандов

Общината ще кандидатства с проект за изграждане на втора клетка на депото край Ракитница, съобщи още кметът след срещата в МОСВ

„Днес проведох среща с министър Борислав Сандов във връзка с предложението за изграждане на инсталация за пиролиза на отпадъци в Стара Загора. След консултациите, които направихме, Стара Загора няма да изгражда съоръжение за изгаряне или пиролиза. Ще работим в посока на намаляване на отпадъците, които отиват за депониране и в същото време ще кандидатстваме с проект за изграждането на втора клетка на депото. Следващите дни Общината ще обяви и други мерки, свързани с екологията на града“. Това написа в личния си профил във Фейсбук кметът на Стара Загора преди час след срещата си с министъра на екологията в оставка Борислав Сандов.

Медията ни припомня, че за сесията на Общински съвет Стара Загора на 30 юни кметът оттегли внесеното от него предложение за даване на съгласие за изработване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), свързана с инвестиционно намерение за изграждане на инсталация със средства на инвеститора за третиране (чрез пиролиза) и оползотворяване на битови отпадъци на общината, с идеята да проведе разговор с министъра на МОСВ. А конкретният повод за оттегленото предложение беше протест на жители на селата Ракитница, Арнаутито, Кирилово, Богомилово и Калояновец, подкрепен от НПО-то „За земята“.

В крайна сметка на протеста са се явили около 14-15 души, а местният лидер на „За земята“ Диана Искрева миналата седмица беше назначена за директор на РИОСВ – Стара Загора.

Йовка НИКОЛОВА