Кметът Галина Стоянова: Казанлък свети като диамант върху короната на Отечеството и е пример за подражание!

994
Кметът на Казанлък Галина Стоянова

Празникът на Града на розите днес бе уважен от вицепрезидента Илияна Йотова

С издигане на националния флаг на площад „Севтополис“ и водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Старозагорски митрополит Киприан в съслужие със свещеници от епархията, започна днес празникът на Казанлък.

Поздрав към жителите и гостите на града отправи кметът на общината Галина Стоянова. В словото си тя припомни, че българският език, българската писменост и българската култура, опазени и съхранени през вековете, са изворите на несломимия български дух и отдаде почит към предците на Казанлък. „Щастливи казанлъчани сме, какво повече да иска човек от това да осъзнава, че е част от една общност – казанлъшката! Трябва да имаш сърце, за да видиш, че Казанлък свети като диамант върху короната на Отечеството ни и е пример за подражание!“, отбеляза Галина Стоянова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи Розовата долина като „Райската градина на Европа“

Специален гост на Деня на Казанлък е вицепрезидентът Илияна Йотова, която също отправи поздрав към жителите на Казанлък: „Днес с Вас, уважаеми казанлъчани, празнуваме всички българи, цялата страна! Защото красивото цвете, символът на Вашия град, е символ на красивата ни родина!“, посочи вицепрезидентът. Тя определи Розовата долина като „Райската долина на Европа“. Илияна Йотова припомни, че българското хоро идва още от времената на древните траки векове назад: „Не за нещо друго, а защото хората са застанали в кръг, хванати ръка за ръка. Този древен култ показва, че още тогава хората са вярвали в единението, в силата на единството, в онова невероятно човешко усещане да хванеш съседа си за ръка и в добро, и в трудни моменти и така да се чувстваш силен да преодоляваш всякакви препятствия“ и подчерта, че казанлъчани са избраници на съдбата още от времената на гордите си предци, разнасяли славата на розовото масло по целия свят.

Царица Роза Кристина Попова и нейните подгласнички Нона Ангелова и Дебора Маркова също поздравиха своите съграждани с празника.

Поздрав към своите съграждани отправиха Царица Роза и нейните подгласнички

Сред официалните лица бяха още министърът на външните работи Иван Кондов, областният управител на област Стара Загора Иван Чолаков, бригаден генерал на 61-ва Стрямска механизирана бригада Маргарит Михайлов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, участници в XVIII Световна среща на българските медии, чийто домакин е Казанлък от днес до 4 юни.

В ритуала по издигане на националния флаг участие взе представителната рота и оркестърът на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

За почит в Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България множеството се отправи на знаменно шествие под мотото „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“ с поднасяне на цветя пред бюст-паметника на българския поет и революционер в парк „Розариум“.

По традиция празникът на Града на розите се отбелязва винаги първия петък на месец юни, съвпада с Празника на розата и дава начало на кулминационните дни.

Тази вечер предстои официалното коронясване на 55-ата Царица Роза Кристина Попова и спектакъла „Пеещите артисти“, продуциран от Игор Марковски, а след това казанлъчани и техните гости ще могат да се насладят на поп ритмите на популярната румънска изпълнителка ИННА.

(СН)