Кметът Бесоолу инспектира ремонтните дейности в габаревската църква

136
Посещението на кмета Иса Бесоолу в Габарево бе част от седмичната му обиколка по населените места в община Павел баня. На място той провери докъде са стигнали ремонтните дейности в православния храм

Кметът на община Павел баня Иса Бесоолу днес инспектира продължаващите ремонтни дейности в каменната църква „Св. вмчк. Георги Победоносец“ в село Габарево. Там строителната бригада на Общината извършва дейности по благоустрояване на двора и изграждане на нова помощна сграда. „Освен да видя до къде са стигнали ремонтните дейности, за мен беше удоволствие да се срещна и с някои от уважаваните габаревци в лицето на д-р Димитър Няголов, Димитър Атов и кмета на селото Милена Тисова“, коментира Бесоолу.

Каменната църква в с. Габарево датира от преди 1834 г., когато на мястото на сегашния олтар е имало малка църква, вкопана в земята.

От далечното минало насам са известни имената на следните свещеници, служили там: протойерей Стефан Попстоянов, протойерей Стефан Попстефанов, свещеник Стойко Радев, свещеник хаджи Васил Хаджистоев, протойерей Иван Русев Манафов, свещеник Станчо Стоянов, свещеник Георги Попстефанов, протойерей Никола Попгеоргиев, ставрофорен свещеноиконом Христо Няголов. Историята разказва, че в храма са се черкували Васил Левски и съратниците му от с. Габарево Васил Джананов, Цвятко Георгиев, Петър Катрев и Стефан Радулов. Историческите данни сочат, че през 1869 г. в дома на Васил Тодоров Джананов – Джанановата къща, Апостолът на свободата Васил Левски основава местен таен революционен комитет.

(СН)