Кметовете на кметства – с конкретни искания към партиите в 45-ия парламент

637
Кметът на старозагорското село Змейово и зам.-председател на Националното сдружение на кметовете на кметства и кметски наместници Стоян Трифонов

Исканията на Националното сдружение на кметовете на кметства и кметските наместници за децентрализация остават. Това обяви зам.-председателят на организацията и кмет на старозагорското село Змейово Стоян Трифонов. Той припомни, че в края на месец септември м.г. представители на сдружението излязоха на мълчалив протест, с който насочиха вниманието към предлаганите от тях промени. Въпреки намесата на министър-председателя и обещанието, че исканията на кметовете на села у нас ще намерят законодателно отражение, това не се случи в мандата на предишния парламент.

Стоян Трифонов увери, че Националното сдружение на кметовете на кметства ще продължи да работи за изпълнение на поставените цели. По този повод вече са проведени разговори с част от парламентарно представените сили в 45-ото Народно събрание, чиято сесия официално бе открита днес. В исканията си кметовете по селата настояват за сваляне на прага за пряк избор на кмет на кметство на 100 души. Трифонов очерта и втората важна стъпка. „Искаме уеднаквяване на стандарта за бюджетна рамка на кметствата в страната. Трябва да се насочим към добрите примери, които има у нас в това отношение. Искаме да се работи с ясна методика, тъй като редица общински кметове към момента заобикалят това изискване. Точно затова настояваме за уеднаквяване на стандартите“, подчерта Трифонов.

От Националното сдружение настояват и за предоставянето на право на кметовете на кметства да бъдат второстепенни разпоредители с бюджетни средства. Друго от исканията им е селата да бъдат бенефициенти по проекти. „Всички тези наши намерения целят подобряване на живота в селата. Има общини, които спазват тези принципи на децентрализация и там селата живеят“, напомни Трифонов. С цел подобряване на условията на живот по селата от сдружението призовават и за промяна на нормативните изисквания за откриване на аптеки.

По-трудно изпълними на този етап изглеждат предложенията кметовете на селата да имат представителство в общинските съвети по места, както и своя група в парламента.

Стоян Трифонов призна, че до голяма степен кметовете на села са партийно притиснати, поради което от Националното сдружение призовават за равнопоставеност. „Нямаме самочувствие да продължаваме да работим по този начин. Затова трябва да бъдем чути от настоящите политически сили в този парламент. Имаме надежда, че исканията ни ще бъдат възприети“, посочи кметът на село Змейово.

Живко ИВАНОВ