Климатолозите се възпротивиха срещу крайните идеи на активистите за глобалното затопляне

143

Дори климатолозите, които стоят в основата на Международния панел за изменение на климата (IPCC) или т. нар. „научен консенсус“, се възпротивяват на влечението на активисти, медии и политици към страхуващи викове и призиви като „Остават ни само 3, 5, 10, 12 години!“ или „Ню Йорк, Венеция, Маями ще бъде под вода през 2050 г.“

В специален коментар в списание Nature ясно се обяснява, че катастрофичните сценарии като RCP8.5, на които се базират всички драматични предсказания за бъдещето на света, са напълно нереалистични (на графиката). Учените призовават да се спре с непрекъснатото им използване за плашене с цел одобряване на радикални политики, които няма как да сработят.

Хората не разбират, че сценариите от старите доклади на IPCC просто отговарят на въпроса: „Какво би станало, ако имаме увеличение на radiative forcing (затоплянето, което се дължи на допълнителните количества СО2 в атмосферата) с от 2.9 до 8.5 W/m2?“ Тези сценарии нямат никаква социално-икономическа обосновка. Те са абсолютно имагинерни.

Графиката на катастрофалните сценарии, които според учените са напълно нереалистични

В новия доклад на IPCC дискусията ще бъде около 5 Shared Socioeconomic Pathways (SSPs), които представляват траектории на изменение на средната температура при определени социално-икономически условия, които дават стойности на изменение на СО2 емисиите.

Учените приемат, че при сегашните условия и политики светът клони към увеличение на средната температура с около 2.5-3 градуса до края на века.

„Радваме се, че научната общност най-сетне реагира на разпространението на гретенизма, който завладява сърцата и умовете на младите хора по света, но отблъсква всеки разумно мислещ човек“, коментират климатолозите.

За съжаление, призивът на учените си остава между тях – никоя водеща медия не го е отразила, защото няма кръв и драма… Тоест ефектът ще бъде нулев!

Източник: 3е-news