Кирил Петков предложи Асен Василев за премиер и кабинет за 6 месеца

472

БСП се връщат на масата за преговори

Кандидатът за нов премиер на „Продължаваме промяната“ ще бъде Асен Василев. Това обяви в изявление министър-председателят в оставка Кирил Петков.

Асен Василев ще получи в 17 часа мандат от президента Румен Радев за да се опита да състави кабинет в рамките на сегашния парламент, предаде marica.bg.

„Аз предложих на „Продължаваме Промяната“ следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор“, посочи Петков в записано по-рано видеобръщение.

В него той посочи, че ПП ще предложи кабинет за шест месеца с конкретна програма, за която ще разчита на подкрепа от депутати от всички партии. Сред набелязаните осем цели в програмата под ╒1 е Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.

Промени в закона за съдебната власт, приемане на 22 законодателни промени, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, промени в закона за обществените поръчки и сключване на споразумението за новия пакет европейски оперативни програми за периода 2021-2027 г., осигуряване на енергийна диверсификация чрез довършване на гръцката газова връзка, са част от останалите цели в програмата.

Партията ще разполага със седем дни, за да предложи кабинет. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство.

„Няма да допуснем България да допусне грешната посока и чужди дипломати да дават посоката“, каза Кирил Петков. Той смята, че именно Асен Василев е човекът, който няма да допусне всичко това.

„България е на исторически вододел. Длъжни сме да продължим напред. За 6 месеца трябва да бъдат изпълнени най-важните за страната реформи. Нека се обединим в името на европейското бъдеще на България. Няма пост или позиция, които да са по-важни от тази задача. Затова вчера предложих на „Продължаваме промяната“ следващият български министър-председател да се казва Асен Василев. Имам му безпрекословно доверие. Рамо до рамо с Асен Василев започнахме промяната. Обещавам Ви рамо до рамо да я завършим“, каза още в обръщението си Кирил Петков.

„Каузата е просперираща България и това е по-важно от всеки пост! Заедно продължаваме промяната и не ни е страх!“, допълни той.

Веднага след изявлението на премиера в оставка, от БСП обявиха, че се връщат на масата за преговори. „Нашето искане към ПП беше Кирил Петков да не е кандидат за премиер. Ще разговаряме за съставяне на правителство. Приоритетите, които Кирил Петков е изложил в своето обръщение от части съвпадат с нашите“, заяви в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя не изрази резерви към личността на Асен Василев и отказа да коментира опцията Кирил Петков да е министър в бъдещия кабинет, защото не го е чула официално, съобщи tribune.bg.