Касиерка улеснила крадец, оставила на видно място ключа за касата

281
Крадецът, отмъкнал 103 000 лв. от фирмената каса, излязъл миналата година от Старозагорския затвор

Служителка на фирма за изкупуване на скрап е спомогнала, макар и неволно, на дързък крадец да задигне от сейфа на офиса 103 000 лв., съобщиха запознати с образуваното досъдебно производство в Сливен след сигнал за дързък обир през нощта на 23 юли и оглед на местопроизшествието. Крадецът е бил установен и задържан няколко часа по-късно, докато „отмарял“ след удара в дома на сестра си, намиращ се в квартал „Надежда“.

Криминалистите попаднали в следите на отколешния си познат Борис Кузев след преглед на охранителните камери по протежение на улица „Стефан Караджа“, където се намирал пунктът за изкупуване на фирмата. Според разследващи грабителят е имал предварителна информация, че в определени дни на седмицата в офиса се съхраняват оборотни средства в големи размери. За това той научил, след като лично на няколко пъти под претекст, че продава стари железа, огледал внимателно района. За да проникне в сградата, излезлият от Старозагорския затвор в края на м.г. 26-годишен местен жител използвал дървена греда и винкел, с помощта на които взломил входната врата. При претърсване на помещението в стаята, където се намирал сейфът, той намерил закачен на гвоздей, забит в стената, ключ, което му позволило за секунди да стигне до пачките. Веднага след като прибрал плячката, Кузев взел мерки да я укрие на различни места, три денонощия по-късно след множество разпити и направени самопризнания криминалистите успели да намерят и изземат половината от сумата.

Тепърва ще се изяснява къде при обира е била въоръжената охрана и защо ключът за касата е бил оставен в същото помещение. 40 странички дълго се оказало досието на крадеца, първите му провинения са още от детството, когато не е могло да му се търси наказателна отговорност. Последната изтърпяна присъда е била със срок от 4.5 години, новият обир е в условията на опасен рецидив. Състав на Районния съд в Сливен прие искането на наблюдаващия досъдебното производство прокурор за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, обвиняемият обаче ще обжалва на втора инстанция, потвърди назначеният му служебен защитник.

Христо ДИМИТРОВ