Карикатури на световноизвестни имена гостуват в Казанлък

88

Изложбата на отличените с първа награда творби от Международния карикатурен конкурс „Настрадин Ходжа“ е събитие не само за Казанлък, но и за България

В третия ден на Чудомировите празници в Казанлък бе открита изложба на отличените с първа награда творби от Международен карикатурен конкурс „Настрадин Ходжа“ – Анкара. Той се организира в Турция, в град Анкара от Сдружението на турските карикатуристи и е отворен за участие за автори от цял свят.

Изложбата откри казанлъшкият виртуоз на карикатурата, верен приятел на Фондация „Чудомир“ и ЛХМ „Чудомир“ Николай Фитков.

„Тази вечер това е събитие не само за Казанлък, но и за България. Такава изложба не е показвана и в световен мащаб“, заяви Николай Фитков. Той сподели, че посетителите на изложбата имат възможността да видят наградените с първа награда 42 карикатури от Международния конкурс „Настрадин Ходжа“. Първото издание на конкурса е през 1974 г. Той се провежда ежегодно и е прекъсвал за 8 години – по време на военния преврат в Турция през 1980 г.

Фитков уточни, че това е един от най-големите в света конкурси. „Най-добрите от световния елит в карикатурата присъстват в селекцията на конкурса като участници или жури. Много български карикатуристи като Илиян Савков, Милко Диков, Стефан Десподов, Доньо Донев и други са част от отбора на конкурса. Тук можем да се похвалим, че има и казанлъшко участие – Дечко Николов и моя милост“, допълни Николай Фитков.

„Тазгодишното издание на карикатурното училище, което е шесто поред, е с тема „Хитър Петър и Настрадин Ходжа“. Участниците в делегацията от Турция, водена от Метин Пекер – президент на Асоциацията на турските карикатуристи, нарисуваха своите рисунки, които ще бъдат показани на изложбата на децата в края на училището по карикатура“, съобщи Фитков.

Той благодари на организаторите за помощта да бъде реализирана тази изложба и на гостите от Турция, че са приели поканата да гостуват в Града на розите по време на Чудомировите празници.

На откриването освен Метин Пекер присъстваха и Ибрахим Тунджай – член на Асоциацията на турските карикатуристи, Кадир Догруер – известен турски карикатурист и анимационен художник. Също така и Валери Александров – председател на секция „Карикатура“ при Съюза на българските художници. Той бе придружен от изявени български карикатуристи: Любомир Михайлов, Анатолий Станкулов, Майя Чолакова, Ириен Трендафилов и други.

Валери Александров сподели радостта на българските карикатуристи да бъде организирано такова голямо за България събитие по време на Чудомировите празници.

„Ние считаме, че причината да сме на едно от челните места в света като конкурс е, че се включват едни от най-добрите карикатуристи както от България, така и от други страни, с много интересни техники и творби. Има много голям интерес към конкурса и много световни карикатуристи са успели да разберат хумора в героя Настрадин Ходжа“, отбеляза Метин Пекер. Той благодари за поканата да бъдат в Града на розите.

За участието си в Чудомировите празници гостите от Турция получиха дипломи, връчени им от Борис Кърчев, председател на Фондация „Чудомир“.

Експозицията ще остане в зала „Иван Милев“ на улица „Искра“ No 4 до края на Чудомировите празници – 1 април.

(СН)