Караулът се смени: Служебните министри поеха властта от кабинета „Борисов 3“

329

Служебните министри поеха днес властта от кабинета „Борисов 3“. Това се случи на церемония в Министерския съвет, на която не бяха допуснати журналисти. Новите министри говориха пред медиите на излизане от сградата, а по-късно дадоха и пресконференции, предаде NOVA.

Първи прие поста Светлан Стоев – служебен министър на външните работи от Екатерина Захариева. „Радвам се за избора на президента Радев, защото в Министерство на външните работи, особено по време на служебен кабинет, е много важно да има човек с опит, който да познава системата“, заяви Захариева при предаването на поста.“Вътрешнополитическата обстановка може да ври и кипи, но в международната такава в последните дни с тревога наблюдаваме развитието и изключително опасната обстановка в Израел“, допълни Захариева. Тя подчерта, че българската дипломация и администрация в цяла България е доказала, че страната ни е в сърцето на Европа.

Светлан Стоев, каза, че основното предизвикателстно ще бъде организирането на изборите в чужбина. „Основният принцип, на който ще наблегна, ще бъде екипността“, добави той.

Стоев коментира и ескалацията на израелско-палестинския конфликт. „България следи със силно безпокойство продължаващата сериозна ескалация на насилие в Израел и палестинските територии, която допълнително засилва напрежението особено в и около и в Йерусалим.

Категорично осъждаме продължаващите ракетни атаки и нападения срещу цивилно население, които са абсолютно неприемливи и трябва да спрат незабавно“, коментира Стоев.

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пое поста от Деница Сачева. „Основният приоритет, който ще следвам в своята работа, е да се възстанови заетостта след COVID пандемията, да се повиши качеството на работната сила чрез придобиване на нови умения, така че безработните да могат по-бързо да намерят работа“, обяви  Донев. Акцент ще бъдат уязвимите групи, които най-много пострадаха от пандемията, допълни той. Ще има целенасоченост на плащанията към тези хора.

По думите на служебния министър това, което работи добре към момента, ще продължи да се прилага, а онова, което има нужда от промяна, ще бъде коригирано, за да могат българските граждани да получат най-добрата подкрепа.

Попитан дали ще остане подкрепата от 50 лева за пенсионерите, служебният министър каза, че ще има яснота, след като се запознае с финансовото състояние, като подчерта, че мисълта за хората и гражданите ще бъде основна.

Деница Сачева съобщи, че оставя министерството в добро състояние. По думите й, всички мерки за хората и бизнеса са обезпечени с касовите плащания до края на юни. „Мярката, свързана с родители, които трябва да гледат децата, докато учат онлайн, също е обезпечена до края на годината“, посочи Сачева. Тя изрази увереност, че Гълъб Донев ще се справи и няма да се подаде на реваншистки настроения и на натиска на улицата.

На пресконференция говориха и финансовите министри Кирил Ананиев и Асен Василев. „Сутринта, за съжаление, чух от президента изказване за това, че държавата е в тежко финансово състояние, едва ли не в криза. Сега, на него му е простено, той не е финансист. Искам да заявя, че изпълнението на бюджета върви много добре, приходите също“, каза Ананиев.

„Ще разчитам изключително много на колегите в министерството. Отдавна знаем, че тук работят професионалисти. Това е едно от министерствата, които има най-добре подготвения състав“, бяха първите думи на Асен Василев.

Относно бюджета той благодари на Ананиев, че въпреки продължаването на кризата са успели с преструктурирания на разходи да продължат социалните мерки до края на май. Като най-важна задача на служебния кабинет и финансовото министерство Василев определи обезпечаването на изборите, както и грижата за фирмите, самонаетите лица и гражданите, които са в тежка ситуация след една година на финансова, икономическа и вече политическа криза.

„Разбира се, че ще се справим със задачите! Не ви ли вдъхваме доверие? Надявам се, че Терзийски ще ми помогне с кадровите промени, ако има такива. Ревизия на властта, доколкото знам, започнаха да правят в Изпълнителната комисия. Това не е сред нашите задачи. Щом е казал президентът, ще има осветляване, доколкото времето ни позволи“, заяви на излизане от Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

По-късно той разкри какви ще са задачите на вътрешното министерство на пресконференция пред МВР. „Трябва да обезпечим онова, което дължи МВР на обществото – спокойствие, активно противодействие и превенция на престъпността. Летните месеци, които предстоят, са предпоставка за засилване на миграционния натиск. МВР има изключително важни задачи, за които ние ще направим всичко възможно да изпълним“, обясни Рашков.

От своя страна досегашният министър на вътрешните работи Христо Терзийски посочи, че 25 години е работил в МВР и наистина си тръгва емоционално. „Това е важна част от моя живот. Сърцето ми остава с полицията. Всичко, което е необходимо от моя страна, ще бъде направено. Пожелавам успех на г-н Рашков“, каза още той.

Служебният министър на МВР подчерта, че ще подходят с необходимата отговорност главно към изборите на 11 юли и ще вземат всички мерки, които законът предвижда за функциите, дейността и правомощията на МВР, така че да гарантират на българското общество провеждането на честни, прозрачни избори, за които няма да има основание за оспорване.

Колегата му от здравното министерство Стойчо Кацаров отказа коментар. Такъв направи неговият предшественик. „С облекчение и голяма радост от постигнатите резултати предавам властта“, заяви бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В материала е използвана информация от dariknews