Карантина прекъсна 52-годишна традиция за Петльовден в Стара Загора

2542
Заради карантина старозагорецът Тенко Калайджиев прекъсна 52-годишната традиция за Сретение Господне да почерпи приятели и познати с ръчно направени от него гевречета

Карантина принуди старозагорския културтрегер Тенко Калайджиев да прекъсне традиция от 52 години за Петльовден – да почерпи приятели и познати с лично направени от него гевречета. От личния си профил в мрежата Калайджиев изрази съжаление за случващото се с думите: „Нищо не е такова, каквото е било! Чудя се какво ли е настроението в кокошарника, когато петелът е под възбрана да се труди?!“. Стотици откликнаха на съобщението, като пожелаха на автора по-скорошно измъкване от ситуацията.

На миналогодишния 2 февруари с яркожълт, говорящ китайски папагал в ръце Калайджиев раздаде гевречетата си за празника Сретение Господне, като заради санитарните мерки около първата вълна на ковид пандемията „мероприятието“ се проведе на открито.

Калайджиев припомня, че майтапчийският ритуал е заченат през далечната 1970 г. в Москва. Там старозагорецът изучавал потайностите на социалистическата икономика, а в общежитието се подвизавали представители на над 70 националности от цял свят.

Раздаването на саморъчно омесените и изпечени гевреци било маскирано като… отбелязване 100-годишнината от рождението на Ленин. Десет дни по-късно в българското посолство се присетили, че пролетарският идол всъщност е роден на 22 април, но вече било късно за изводи и наказания.

„Пийте червено домашно вино и замезете с кравайче, за да преборите коронавируса и да не губите мъжкото си начало!“, наставлява дългогодишният шеф на Концертна дирекция, който от години се грижи за просперитета на Драматичния театър „Гео Милев“.

Христо ХРИСТОВ